CRNA HRONIKA

Pobjegli u Sarajevo: Uhapšeni mladići koji su pretukli i opljačkali staricu

Rasvijetljeno razbojništvo počinjeno u mjestu Voljevac

D. PUCAR

30.9.2014

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona uhapsili su Alena K. (21) i Enesa M. (23) zbog sumnje da su 23. septembra u mjestu Voljevac, općina Gornji Vakuf/Uskoplje, tražeći novac, vezali i pretukli 72-godišnju Ajku Milanović.

Određen pritvor

Nakon hapšenja predati su u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Travnik, koje je nakon saslušanja uputilo prijedlog za određivanje pritvora, a koji je Općinski sud u Bugojnu prihvatio. Kako "Avaz" saznaje, uhapšeni su rodom iz istog sela kao i starica, a trenutno su nastanjeni u Sarajevu.

Nakon fizičkog napada na staricu i pljačke, dvojac je pobjegao u Sarajevo. No, policija je intenzivno radila na rasvjetljavanju ovog slučaja te su uspjeli identificirati počinioce.
Prvo je uhapšen Alen, koji se nekoliko dana nakon pljačke vratio u selo. Tokom saslušanja u policiji u potpunosti je priznao da je učestvovao u ovoj pljački.

- U nastavku istrage, uz pomoć službenika MUP-a KS, na području Sarajeva uhapšen je i drugi osumnjičeni. Izvršen je pretres njegovog stana u Sarajevu u kojem su pronađeni automatska puška, optički nišan i 260 komada metaka - kazao je Rusmir Prohan, portparol MUP-a SBK.

Starica se, pak, još nalazi u Kantonalnoj bolnici u Travniku, gdje je smještena zbog teških tjelesnih povreda koje su joj nanijeli uhapšeni.

- Pacijentica se žali na bolove u predjelu grudnog koša i otežano disanje. No, nije životno ugrožena - kazali su nam jučer u bolnici.

Švicarska penzija

Podsjećamo, maskirani pljačkaši su 23. septembra ušli u pomoćni objekt pored kuće, gdje se nalazila starica. Vezali su je i tukli po cijelom tijelu tražeći novac. Nakon toga, uzeli su ključeve od kuće koju su pretražili i ispreturali stvari, a oštećenu su vezanu ostavili u pomoćnom objektu. No, prije toga su joj iščupali naušnice iz ušiju.

Povod za napad je činjenica da su napadači očekivali da će u kući zateći znatan iznos novca, s obzirom na to da je staricin muž godinama radio u Švicarskoj te tamo zaradio i penziju, a trenutno joj i dvojica sinova žive i rade u toj zemlji.

U trenutku napada Ajkin suprug bio je na putu, a uhapšeni su iz kuće ukrali zlatni nakit, satove i druge predmete, od kojih su neki tokom istrage pronađeni kod napadača te će biti vraćeni starici.