BIH

Kadrovske križaljke blokirale isplate stipendija djeci boraca!

Predhodna sjednica Vlade KS dovela do novih sukoba

K. KEŠMER

30.9.2014

Neslaganje oko najnovijih kadrovskih križaljki unutar Vlade KS doveli su do novih sukoba između ministara, a zbog svega toga, rad Fonda “Ikre” mogao bi biti blokiran, a djeca boraca ostati bez stipendija!

Naime, na predhodnoj sjednici na dnevnom redu našla se tačka o imenovanju predsjednika Upravnog odbora (UO) ovog Fonda, oko čijeg imena se nisu moglisložiti ministri iz SDA i ministar za boračka pitanja Fadi Hećo (BPS).

Kao saznajemo, ministar Hećo ostalim članovima Vlade predližio je Mirsada Medića za predsjednika UO, međutim ministri iz reda SDA imali su u planu drugo ime, Mirsada Cvrka, koji dolazi iz reda njihove stranke. To nam je potvrdio i Hećo.

- Ministri SDA nisu htjeli podržati Medića, kojeg je komijsija Fonda ocjenila kao najboljeg, samo zato što nije iz njihove stranke. Tražili su da se postavi Cvrk, koji je na intervjuima imao najmanje bodova i ocjenjen je kao čovjek koji nema potrebno znjanje za vođenje Fonda – tvrdi Hećo.

Međutim, ministar za stambena pitanja Čedomir Lukić (SDA) kazao nam je kako tvrdnje ministra Heće nisu u potpunosti tačne.

- Problem kod imenovanja bio je taj što mi nismo vidjeli dovoljno argumenata da podržimo to imenovanje. Ne radi se o opstrukcijama. Jednostavno koliko smo mogli vijdeti neke procedure nisu završene do kraja, te smo zbog toga rekli da ne možemo podržati tog kandidata - tvrdi Lukić.

No, uprkos obimnoj raspravi, na kraju nijedna strana nije htjela popustiti, te UO na kraju nije ni imenovan, a sve je ostavljeno za nastavak sjednice, kada bi se ova tačka ponovo trebala razmatrati.

Hećo tvrdi da ga opstruiraju,  Lukić da je svima isto

Ministar Hećo dodaje, kako ovo nije jedini obračun ministara SDA s ministrima iz drugih stranaka.

- Cijeli moj rad se opstruira. V. d. premijera Muhamed Kozadra (SDA) uporno odbija da isplati preko devet miliona KM mom ministarstvu kako bi se mogla isplatiti razna prav boraca – kaže Hećo.

No, i te tvrdnje negira Lukić, koji kaže da su sva ministarstva u istom položaju, zbog lošeg priliva sredstava u budžet KS.

- Hećo ima na raspolaganju kredit koji smo podigli i koji je operativan. Samo je potrebno da aplicira, međutim on konstantno zahtjeve šalje na budžet gdje novca nema. To je sve njegova predizbortna priča – ističe Lukić.