BIH

Kvalitet nastave trpi zbog manjka profesora i asistenata

Članovi Sindikata UNSA-e i dalje u tihom štrajku

Dž. ČOLAK

30.9.2014

Članovi Sindikata, profesori, asistenti i uposlenici na fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i dalje se bore za bolji sistem visokog školstva. Žele bolje uvjete za normalno odvijanje nastave, a ne prekovremeni rad koji opterećuje i njih i studente.

Dodatni problem

Kako nam je kazao Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA-e, tokom sedmice planiraju prikupiti tačne podatke o opterećenju nastave.

- Profesori bi trebali imati od četiri do šest sati nastave sedmično, a asistenti od 10 do 12. Danas ja kao profesor imam do 10 sati nastave, a asistenti i do 16 sati. Najgore je što predstavnici Rektorata UNSA-e uopće nisu upućeni u kadrovsku politiku za normalno odvijanje Bolonjskog procesa - pojasnio je Zečević.

Dodatni problem predstavljaju profesori koji ne žele angažirati asistente zbog većeg ličnog dohotka. Kako kaže Fatima Hadžić, docentica na Odsjeku za muzikologiju Muzičke akademije, najveći teret je na studentima, kojima konstantno nedostaju vježbe i praktični rad, ali i redovni termini za konsultacije, rezultate i upis ocjena.

- Nedostatak uposlenika je gorući problem za kvalitet nastave. Veliki je broj stručnjaka na našim fakultetima, ali ritam rada i opterećenja više ne mogu izdržati - dodaje Hadžić.

Prema nekim istraživanjima, na svim fakultetima i akademijama studenti i profesori rade dvostruku normu zbog činjenice da je mnogo veći broj studenata naspram broja uposlenika.

Nema sredstava

- Voljeli bismo kada bi studenti imali više grupnih i istraživačkih radova, ali nemamo ni vremena ni sredstava za to, jer je opterećenje nastave, zaista, veliko - kaže Aleksandra Marjanović, docentica na predmetu Toksikološka hemija Farmaceutskog fakulteta.