BIH

Iza likvidacije Ugljena stoji državni vrh i neko jak

Davorka Ugljen o opstruiranju istrage o ubistvu šefa AID-a

F. KARALIĆ

30.9.2014

Svi su oni uvezani. Ostaje mi jedino državu da tužim. Državni vrh upetljan je u ubistvo mog muža, to je očito neko jak uradio. Ubili su Nedžada, postigli su šta su htjeli, izjavila je jučer za „Avaz“ Davorka Ugljen, supruga Nedžada Ugljena, bivšeg direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), povodom 18. godišnjice ubistva.

likvidacija001

Ugljen je likvidiran 28. septembra 1996. u sarajevskom naselju Aneks, a ubice nikada nisu procesuirane. Isto se dogodilo i s političkim likvidacijama mnogih drugih policijski i političkih dužnosnika, poput Joze Leutara, Hakije Turajlića, Juke Prazine, Irfana Ljubijankića, Mušana Topalovića Cace, Ramiza Delalića Ćele i drugih.

Posebne mjere

Davorka Ugljen kaže da se danas svi na vlasti ponašaju kao da on nije postojao.

- Jedino Fahrudin Radončić i Mirsad Kebo spominju neriješena politička ubistva, ostali šute. Vidim da je ljudima stalo da se otkrije ko je to učinio. S Bakirom Izetbegovićem razgovarala sam prije tri godine. Ostalo je na tome da će pogledati šta može da mi pomogne. Nikad se više nije oglasio – kaže Davorka Ugljen.  

Kada je 28. septembra 1996., između 20 i 20.30 sati, ubijen Ugljen, iz Pres-službe Federalnog MUP-a saopćeno je da se poduzimaju intenzivne mjere na otkrivanju izvršioca. Već 18 godina poduzimaju se mjere, ali počinioci i njihovi nalogodavci ostali su neotkriveni. Od 1996. je jasno da se radi o političkom ubistvu, iza kojeg stoje pojedinci iz vlasti, koji je i danas obnašaju i opstruiraju istragu.  

Nakon što su predmet vodili bivši tužioci Domin Malbašić, Mustafa Bisić, Marinko Jurčević, u maju 2005. tadašnji kantonalni, danas državni tužilac Oleg Čavka ozbiljno se pozabavio ovim slučajem, najavljujući u izjavi za „Avaz“ proširenje istrage.

- U dosadašnjem toku rasvjetljavanja utvrđeno je da je ovo malo šira priča i da ima dublje korijene - izjavio je u avgustu 2005. Čavka za „Avaz“. Godinu kasnije javno je obznanio ono o čemu se do tada tiho špekuliralo, da iza opstrukcija istrage stoje državne i obavještajne strukture.

Tajna policija

- Policija je potpuno ispolitizirana i točno se vidi po policijskim dužnosnicima da su njihovi šefovi ustvari predsjednici pojedinih političkih stranaka. Policajci i obavještajci znaju ko je ubojica, ali neće da ga otkriju Tužiteljstvu - izjavio je tada Čavka.

Indikativno je da je Čavka tokom istrage saslušavao i Bakira Izetbegovića, aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA, koji je, navodno, dao najkontroverzniji iskaz.
    
- Nedžad Ugljen, ko je to? Je li on stradao u ratu ili poslije? - navodno je tada kazao Bakir Izetbegović, a kako su prenijeli pojedini sarajevski mediji.

Tuzlanski advokat Faruk Balijagić, koji je svojevremeno branio Ivana Andabaka, jednog od osuđenih pa oslobođenih za ubistvo Joze Leutara, bivšeg federalnog doministra unutrašnjih poslova, kazao je za „Avaz“ da postoje svjedoci koji su prisustvovali planiranju Leutarovog ubistva. Ubistvo su, kako je potvrdio svjedok, pripremale „strukture u Sarajevu“, tajna policija.

- Leutar je imao dosta podataka o krađi novca od donacija... Ova ubistva neće biti otkrivena izuzev ako neko od insajdera ne progovori i ako se ne promijeni vlast. Jer, ne može ta ista vlast samu sebe progoniti. Da tadašnja politika nije i danas na vlasti, sva ta ubistva do sada bi bila procesuirana - kaže Balijagić.

O ubistvu Ugljena najviše znaju Bakir Izetbegović i Kemal Ademović

0909radoncic0000

Radončić: Bivši ministar sigurnosti

Bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić za "Avaz" kaže da i dalje postoji mnogo indicija, skrivenih dokaza, te i svjedoka koji će, prije ili kasnije, otkriti da je Ugljena ubio državni vrh, odnosno vrh SDA.

- Dvojica ljudi koji o tome sigurno najviše znaju su Bakir Izetbegović i Kemal Ademović. Bakir je nakon rata bio vladar života i smrti u Sarajevu, a Ademović je bio oficijelni direktor AID-a. Obaveza države je da, bez ikakvog prejudiciranja, ili straha od moćnika, koji su vladali i tada i sada, otkrije ubice najviših policijskih dužnosnika. Oni koji su me uklonili s mjesta ministra sigurnosti u strahu od cunamija pravednosti nisu završili posao. Slično kao i u Njemačkoj, gdje se nakon 40 godina sudi ubicama hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića, i u BiH će doći vrijeme da egzekutori saopšte imena nalogodavaca i pravda za rahmetli Ugljena i njegovu porodicu napokon bude zadovoljena. On je smetao onima - i to je platio životom - koji su nam nepotrebno dovodili mudžahedine, htjeli muslimansku državicu feudalnog tipa i sanjali o BiH kao panislamističkom nosaču aviona u srcu Evrope - kaže Radončić.