BIH

Rusi zavrću plin!

Potvrđene crne slutnje, smanjen dotok energenta

M. AŠČIĆ

30.9.2014

Ruski "Gazprom" smanjio je snabdijevanje plinom Bosni i Hercegovini za 20 posto, rekao je za naš list Mehmed Koldžo, pomoćnik direktora za oblast trgovine i usluge u "Energoinvestu", potvrđujući tako crne slutnje o mogućoj novoj plinskog krizi.

O tome je naš list pisao prije nekoliko dana, ali nadležni nisu o tome htjeli javno govoriti. No, Koldžo kaže da su ruski isporučioci o smanjenju obavijestili "BH-Gas", a ne uvoznika "Energoinvest".

Krili informaciju

Indikativno je da su o tome danima šutjeli u "BH-Gasu", iako su još u prošlu srijedu dobili obavijesti od dispečerskog centra Beregovo da je smanjena isporuka ovog energenta.

- Dotok je smanjen do 20 posto, ali ovo umanjenje za sada ne bi trebalo utjecati na snabdijevanje potrošača plinom. Već u ponedjeljak idemo u Rusiju da vidimo o čemu se tačno radi - rekao je Koldžo za naš list.

I dok Srbija, kojoj je, također, obustavljena isporuka plina za 20 posto, već danima užurbano puni podzemna skladišta plinom, navodeći da je razlog tome moguća nova kriza zbog situacije u Ukrajini, u BiH se nadležni mire sa sudbinom. Ako ne bude plina, veliki broj građana u BiH će se mrznuti na minusima.

- BiH nema rezerve plina, to je tačno. Imamo samo razrađen stress plan koji je predložila Vlada FBiH. Ali, u slučaju krize, morali bismo kupovat plin iz Evrope. No, to bi sve bilo na kraći period, dugoročno nemamo ništa - kaže Koldžo.

Evropa u strahu

I Mađarska se već danima priprema za mogući crni scenarij. Vlada u Budimpešti objavila je prije dva dana da je obustavila isporuku plina Ukrajini kako bi povećala svoje rezerve plina. Cijela Evropa već danima je u strahu šta će se desiti ako Rusi zbog ukrajinske krize počnu obustavljati isporuku.

Kako stvari stoje, pokazat će se tačnim istraživanje uglednog Univerziteta Oksford, prema kojem su BiH i Srbija jedine države koje bi u takvom razvoju situacije ponajviše nastradale, jer su potpuno nespremne na obustavu ili smanjenje dotoka ovog energenta.  

Smanjenje i do 35 posto

Prema informacijama "Avaza" iz izvora bliskih Vladi, dispečerski centar Beregovo, koji se nalazi na granici Ukrajine i Mađarske, jučer je obavijestio "BH-Gas" da su Rusi smanjili dotok plina za čak 35 posto. No, ovu informaciju niko zvanično nije želio ni potvrditi ni demantirati.