BIH

Ko se želi osvetiti Americi zbog istine

Intelektualci traže istragu o novim antizapadnim porukama

A. DUČIĆ - M. AŠČIĆ

30.9.2014

Profesor dr. Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), komentirajući objavljene videospotove anonimnih autora "Reci ili trpi! Bosna i Hercegovina nije protektorat", izjavio je za "Dnevni avaz" da se ovakva vrsta propagande prvi put pojavljuje u BiH i da ranije nikada nije zabilježena!

On je jedan od mnogih bh. intelektualaca koji su osudili očiglednu antizapadnu histeriju bh. vlasti na opravdane kritike američkih i drugih zapadnih zvaničnika, koji su jasno dali do znanja da vlasti nisu uradile ništa da pomognu stanovništvu nastradalom u poplavama.

Policijske strukture

- Ovdje je očigledno da se radi o jednoj vrsti osvete američkim nevladinim organizacijama i Sjedinjenim Državama zbog onoga što govore u BiH. To je bilo očekivano. Nakon verbalnih odgovora uslijedili su i elektronski. No, sada je na policijskim strukturama da sve ispitaju i utvrde ko stoji za toga. Bilo bi vrlo interesantno vidjeti ko su ti ljudi - kaže Mulabegović.

Prema njegovim riječima, ovakvi napadi su pokušaj stvaranja animoziteta prema američkim nevladinim organizacijama i SAD, koje su uvijek bile prijateljske prema BiH.

- Nažalost, brzo zaboravljamo one koji su nam dobro učinili i pomogli - rekao je on.

Prof. dr. Salih Fočo, dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, govoreći o novoj vrsti napada na američke diplomate, rekao je da je očigledno da bh. političarima ne odgovara istina.

- Oni stalno teže da istinu zamagle i da od normalnih političkih procesa stvore veliku misteriju i velike nacionalne probleme. No, čim u tome ne naiđu na podršku najrelevantnijih međunarodnih faktora, onda se okreću raznim izgovorima, poturajući grupe koje teže da skrenu pažnju kako bi legitimirali svoje postupke - kaže Fočo.

Prozvali političare

On je potcrtao da su Amerikanci uvijek bili direktni i da govore stvari onakve kakve jesu.

- Razumijem da bh. vlastima to ne odgovora. Činjenica je da je Amerika uvijek stajala uz BiH, ali rijetko su kao sada pred izbore prozvali političare da se okrenu narodu i da ne obećavaju nego da rade, kao i da shvate da političke funkcije nisu privilegija nego obaveza, uz poštivanje onoga što su obećali - rekao je Fočo.

Prepali se i radikali

Fočo tvrdi da se američka otvorenost u BiH vidi i u slučaju određenih radikalnih grupa u BiH, kojima ne odgovara involviranost SAD na bh. prostorima.

- Svi ti radikali dobro znaju da će uskoro biti razotkriveni. Zato mnogima ne odgovara jača uloga SAD u BiH - rekao je Fočo.

Ambasada SAD: Na bh. građanima je da izaberu vlast

Sjedinjene Države snažno stoje na poziciji odbrane univerzalnog ljudskog prava slobode izražavanja, kazali su nam iz Ambasade SAD povodom objavljivanja spota „Reci ili trpi“.

- Istovremeno, nastavljamo podržavati dinamičnu političku raspravu među građanima BiH.  Naš cilj je da građani učestvuju u političkim procesima tako što će se fokusirati na ključna pitanja i glasanje. Ponovo naglašavamo da SAD na ovim izborima ne promoviraju bilo kojeg kandidata ili političku stranku. Na građanima  je da donesu odluku o rukovodstvu BiH - rečeno nam je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasada SAD u BiH.