BIH

Većina građana i ne razmišlja o zimnici

Iako se to donedavno podrazumijevalo u mnogim domaćinstvima

E. DUVNJAK-ŠALAKA

30.9.2014

Zimnica, koja je nekada kupovana i spremana za hladnije dane, sada je samo pusta želja za mnoge Bosance i Hercegovce. Građani jedva sastavljaju kraj s krajem, tako da većina o zimnici i ne razmišlja, iako se to prije samo nekoliko godina podrazumijevalo u mnogim domaćinstvima. Najteže je penzionerima i nezaposlenima, koji se svakodnevno bore za opstanak.

Otplata na rate

- Moja penzija, demobilisanog borca, iznosi 144 KM. Šta ja mogu za to kupiti? Zimnica je odavno za mene prošlost. Već duže vrijeme razmišljam o ogrjevu, kako da ga nabavim da se sin i ja ne mrznemo preko zime. A hrana, jedva da imamo svaki dan nešto za jelo, a kamoli za zimnicu - ispričao nam je Hajrudin Mujković, penzioner iz Sarajeva.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, podsjeća da u Federaciji, od 390.000 penzionera, njih 291.000 preživljava s minimalnim primanjima od 326 KM.

- Ti ljudi, kada poplaćaju vodu, struju, skoro da im ništa ne ostaje za jelo. I da unutar udruženja postoji sistem otplate zimnice na rate, oni najugroženiji, kojima je i najpotrebnija, ne bi je mogli priuštiti. Nemaju od čega da je plate. Jedina "zimnica" koju imaju je ogrjev, drva, ćumur. To im je u ovom periodu i najvažnije. Ogrjev plaćaju na više rata, tako da nekako barem to uspiju obezbijediti - kazao nam je Rapa.  

Loše vrijeme

Direktor Potrošačke zadruge EUROBiH Mesud Lakota naglašava da će jesen biti veoma teška za sve građane u BiH.

- Naročito za penzionere i nezaposlene koji čine 60 posto populacije u našoj zemlji. Ma, kakva zimnica. Znamo da penzioneri s onim crkavicama ne hrane samo sebe nego i svoju nezaposlenu djecu, unučad. I živi se dan za danom. Niko i ne razmišlja o zimici. Ta vremena su prošla. Ako je neko zasijao na svom zemljištu, možda će i imati zimnicu, ali znamo da je loše vrijeme dosta voća i povrća pokosilo - kazuje Lakota.

Brojke

U BiH je oko 560.000 nezaposlenih  

Najniža penzija u FBiH je 326 KM

Potrošačka korpa za četveročlanu porodicu košta oko 1.500 KM

U FBiH 291.000 penzionera živi ispod granice siromaštva