BIH

Prvi dan Kurban-bajrama 4. oktobra: Simbol žrtvovanja svega prolaznog

Centralna svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji

A. Nu.

30.9.2014

Muslimani u BiH i svijetu u subotu, 4. oktobra, dočekuju jedan od dva najveća blagdana, Kurban-bajram. Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, bajram-namaz bit će klanjan u 7.26 sati, a centralna bajramska svečanost bit će održana u Sarajevu, u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Prinošenje žrtve

Kako je najavljeno iz Rijaseta IZBiH, nakon sabah-namaza u 6.10 sati bit će upriličen bajramski program. Tradicionalno bajramsko čestitanje u Rijasetu IZBiH bit će upriličeno od 10 do 12 sati u kabinetu reisa.

Kurban-bajram traje četiri dana. Naziva se još i hadžijski, jer se u Meki obavlja hodočašće, a hadž je jedna od pet osnovnih dužnosti muslimana, koji je trebaju obaviti barem jednom tokom života, ako im to finansijske mogućnosti dozvoljavaju.  

Blagdan počinje dva mjeseca i deset dana nakon ramazana, a prvi dan određuje se prema pojavljivanju mladog mjeseca. Bajram svake godine pada u različito vrijeme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara.

Tri dijela

Prema muslimanskim propisima, nakon klanjanja bajram-namaza, tradicionalno se prinosi žrtva - kurban, a kurbansko meso odvaja se na tri dijela. Jedan je namijenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući.

Kurban-bajram je blagdan žrtvovanja svega prolaznog, materijalnog, lošeg, beskorisnog, zarad približavanja Bogu.

Primjer Ibrahima, a.s.

Kurban nas podsjeća i na žrtvu koju je Ibrahim, a. s., učinio želeći žrtvovati svog sina Ismaila, a. s., a u Kur'anu se navodi: "I kada on odraste toliko da mu poče u poslu pomagati, Ibrahim reče: O, sinko moj, u snu sam vidio da treba da te zakoljem, pa šta ti misliš? O, oče moj, reče, onako kako ti se naređuje postupi: vidjet ćeš, ako Bog da, da ću sve izdržati. I njih dvojica poslušaše..."

Kada je Ibrahim, a. s., srčano htio izvršiti svoju obavezu prema Allahu, dž. š., On mu je poslao svoju milost preko meleka Džibrila - ovna kojeg će žrtvovati umjesto svog sina.