BIH

Neizvjesno je hoće li izdvajati 1.500 maraka po semestru

Redovni studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli

A. H.

30.9.2014


Još niko tačno ne zna da li će studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli koji su proteklih godina potpadali u kategoriju studenata za vlastite potrebe, a koji su ove godine  stekli status redovnih, u predstojećoj akademskoj godini za svoje školovanje na ovom fakultetu morati uplatiti 1.800 maraka.  

Prema riječima Emira Bećirevića, predsjednika Udruženja studenata „Medikus", zasad nema odluke Vlade TK po kojoj bi ovi studenti trebali plaćati školarinu, i to u iznosu koji se ovih dana pominje u javnosti.

- Mi očekujemo sastanak s predstavnicima Vlade kako bi smo dobili tačne podatke o tome hoće li i koliko će ova kategorija studenata medicine morati plaćati studij. Do ove godine studenti nakon što bi stekli pravo na redovan studij, nisu plaćali školovanje i očekujemo da tako ostane i dalje - kazao nam je Bećirević.  

Inače, studenti Medicinskog fakulteta, upisani u akademskoj 2014/2015.godini kao studenti za vlastite potrebe, njih oko 200, dužni su za svoje školovanje uplatiti 1.500 KM po semestru.

Odluku o visini uplate donijela je Vlada Tuzlanskog kantona, nakon što je odobrila da svi studenti koji su položili prijemni ispit, a ne ulaze u predviđenu kvotu za upis od njih 137, budu upisani na Medicinski fakultet, s tim što će sami finansirati svoje školovanje.

Iznos koji plaćaju studenti za vlastite potrebe na Medicinskom fakultetu u Tuzli znatno je veći od onog koji se plaća na drugim fakultetima Univerziteta.