BIH

OSCE upozorio na zloupotrebe prilikom prebrojavanja glasova

Objavljen privremeni izvještaj Izborne posmatračke misije

E. Trako

30.9.2014

Izborna posmatračka misija (OSCE) u BiH objavila je privremeni izvještaj o izbornom monitoringu od 3. do 22. septembra.

Posmatračku misiju OSCE-a, koju predvodi Korin Jonker (Corien), čini 11 eksperata sa sjedištem u Sarajevu i 20 dugoročno angažiranih posmatrača raspoređenih širom zemlje. Oni su u svojim pojedinačnim izvještajima došli do zaključka da etničke podjele i na ovim izborima predstavljaju odlučujući faktor u političkom diskursu zemlje.

Članovi posmatračke misije usaglasili su da pravni okvir i dalje nameće ograničenja etničke prirode u vezi s pravom kandidiranja na izborima i glasanja. Pravo kandidiranja za člana Predsjedništva BiH imaju samo građani koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi.

Iz OSCE/ODIHR-a upozorili su u objavljenom izvještaju da Centralna izborna komisija (CIK) generalno uživa povjerenje javnosti, ali da su neki sagovornici Izborne posmatračke misije zabrinuti zbog potencijalne zloupotrebe izbornog procesa, posebno u pogledu prebrojavanja glasova.

Iako su birački odbori (BO) formirani u zakonski predviđenom roku, Izborna posmatračka misija zaprimila je brojne pritužbe da kandidati trguju pozicijama u biračkim odborima kako bi osigurali zastupljenost na područjima koja su im posebno zanimljiva.