BIH

Svjetski i regionalni mediji prenijeli "Avazov" ekskluziv

Šef ruske diplomatije širenje NATO-a na Balkanu smatra provokacijom

Autor:A. Vr.

29.9.2014

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je, u izjavi dopisniku  “Dnevnog avaza” iz New Yorka, novo proširenje NATO saveza na zemlje bivše Jugoslavije greškom i svojevrsnom provokacijom.

Reuters, Dailymotion, Yahoonews, B92, RTRS i mnogi drugi svjetski i regionalni mediji prenijeli su vijest "Dnevnog avaza" na svojim portalima.

lavrov-daily-mail

Podsjetimo,  na marginama 69. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku šef ruske diplomatije je na upit “Avazovog” novinara komentirao proširenje NATO-a na BiH, Crnu Goru i Makedoniju. 

- Što se tiče proširenja NATO-a, prema mom viđenju to je greška, čak provokacija u određenom smislu. To je na neki način neodgovorna politika koja potkopava opredijeljenost da se gradi sistem jednake i podijeljene sigurnosti u Evropi”, rekao je Lavrov za "Dnevni avaz".

Po njegovim riječima, sigurnost Evrope trebaju graditi svi, bez obzira je li neka zemlja članica vojnog saveza. Pri tome je optužio zapadne zemlje da su obećale zaustaviti proširenje NATO-a nakon gašenja Varšavskog pakta.

lavrov-b92

- Izabran je drugačiji put i ignorirana su obećanja da će proširenje NATO-a biti limitirano ili da neće biti raspoređena infrastruktura na teritoriju zemalja novih članica, dodao je šef ruske diplomacije.

Odgovarajući na upit o približavanju Srbije Evropskoj uniji, Lavrov je izrazio očekivanje da se to neće odraziti na odnose Beograda i Moskve.

- Kada razmišljamo o saradnji između Srbije i EU, onda mi vjerujemo da Srbija treba naći takav aranžman s Briselom koji neće štetiti našoj saradnji niti razini trgovinske razmjene i investicija, rekao je Lavrov. Kazao je da političari na vlasti u Beogradu redvno uvjeravaju službenu Moskvu da se njihov evropski put neće odraziti na odnose s Rusijom, rekao je Lavrov.

rtrs-lavrov