KOLUMNE

Grobari i vandali

Komentar dana

Dženana BUREK

30.9.2014

Neidentificirane osobe s crnim maskama na glavama upale su u nedjelju popodne u botaničku baštu Zemaljskog muzeja BiH i porušile sve što im se našlo na putu, i to u srcu Sarajeva. U srcu Bosne i Hercegovine. Napali vandali najznačajniju kulturnu instituciju. Državnu. Šta znaju vandali šta je država?

Znaju, itekako znaju. Da ne znaju, ne bi im meta bio Zemaljski muzej BiH, simbol onoga što bi trebala biti država, a nije. Jer da jeste, osim na papiru, ovaj slučaj poprimio bi razmjere i pažnju koju zaslužuje. Vandali bi u treptaju oka bili iza rešetaka. Kao i, eventualni, nalogodavci.  

Pokušajte zamisliti ovakav napad na pariski Luvr, milansku Skalu, moskovski Boljšoj teatar... Naravno, ne možete. Isto kao što ne možete zamisliti uposlenike Luvra koji rade bez plaća i ne znaju kome da se obrate ako im prokišnjava krov. Ili da stave ključ u bravu, jer nemaju novca niti znaju ko im ga treba dati...

Porušena botanička bašta samo je jedna sličica u mozaiku odnosa vlasti prema onome u šta bi se trebalo zaklinjati. Priča stara i isprana: nije riješen problem finansiranja, nemamo ministarstvo kulture na državnom nivou.... Sedam kulturnih institucija propada i ta sintagma je toliko izrabljena da se malo koga više i dotiče.

Dakle, pravo pitanje je zna li nam vlast šta je država. Zna samo ako je država onolika koliki je njihov goli interes. Grobari, zle maćehe, bestidnici, zovite ih kako hoćete, ti ljudi koji čine vlast ove zemlje svaki dan u svojim skupocjenim službenim autima prolaze pored zakapijanih vrata zgrada u kojima leži i, polako ali sigurno, propada blago ove zemlje, naša historija, naš identitet...