GLOBUS

OVAKO SE PROTESTUJE U HONG KONGU: Sav otpad poslije demonstracija sami pokupili i reciklirali!

"Izvinjenje" za nanijetu štetu policijskom automobilu

(A. Vr.)

29.9.2014

Pro-demokratski demonstranti u Hong Kongu počistili su ulice od smeća koje je nastalo kada su se prethodne noći sukobili sa policijom koja je upotrebila suzavac.

Hiljade ljudi okupiralo je dio grada u kom se nalaze zgrade državnih službi zbog odbijanja Kineske vlasti da im dozvoli da sami odaberu kandidate za predstojeće izbore 2017. godine, prenose kineski mediji.

Demonstranti su dijelili hranu i vodu i čistili za sobom. Glavno mjesto protesta je dio grada u kom je smještena Vlada Kine gde su studenti odvajali plastične flaše za recikliranje, dok su nosili naočale i plastične ogrtače kako bi se zaštitili od suzavca.

Neki od demonstranata ostavio je poruku na prozoru policijskog kombija u kojoj se izvinjava za štetu koja je nanijeta vozilu.

bysgg1wigaa5gns

Jedan od ključnih zahtjeva demonstranata je hitna ostavka gradonačelnika Honk Konga Leunga Chun-yinga, kao i konsultacije o političkoj reformi koja bi omogućila slobodne i pravedne izbore.

tan2014-9-29-141439216-2

Bijela kuća je u ponedjeljak pozvala vlasti Hong Konga da pokažu "suzdržanost" prema desecima hiljada demonstranata koji traže više političke slobode u bivšoj britanskoj koloniji.

- Američka vlada pomno prati situaciju u Hong Kongu - izjavio je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće u toku konferencije za novinare. 

- Sjedinjene Američke Države pozivaju vlasti Hong Konga da pokažu suzdržanost i demonstrante da se izraze na miran način - dodao je on.