BIH

Revijalnom utakmicom otvoreno sportsko igralište Iza gaja

Izgrađeno po najsavremenijim standardima

Redakcija

29.9.2014

Otvoreno je novo sportsko igralište u Starom Gradu. Općina je na području mjesne zajednice Hrid-Jarčedoli, u ulici Iza gaja (preko puta Paragliding kluba Extreme), izgradila savremeni sportski teren za mali nogomet, dimenzija 20x40 metara. Igralište je otvoreno revijalnom utakmicom selekcija Zavoda “Mjedenica”, a oba tima su na poklon od načelnika Općine, Ibrahima Hadžibajrića, dobili korpe sa slatkišima i fudbalsku loptu.

Najavivši da će uskoro na igralištu biti postavljena i dva kontejnera-svlačionice koje će donirati Turski vojni bataljom u BiH, načelnik Hadžibajrić je rekao da je ovo jedno od rijetkih igrališta u Kantonu Sarajevo urađenih po najsavremenijim standardima.

"Radi se o modernom i savremenom igralištu izgrađenom po evropskim standardima. Kako bi se moglo koristiti i za košarku i rukomet, a ne samo za mali nogomet, podloga je od asfalta. Danas ga otvaramo revijalnom utakmicom koju igraju djeca iz Zavoda Mjedenica, a inače će biti otvoreno za sve građane", kazao je Hadžibajrić.

Revijalnu utakmicu odigrali su učenici Zavoda Mjedenica koji učestvuju na takmičenjima prikladnim za njihove sposobnosti.

4

"Ovo je od velikog značaja za njih i nadam se da ćemo donijeti sreću ovom terenu i budućim utakmicama", kazao je Adis Lukač, nastavnik  u Zavodu Mjedenica

Istraživanje provedeno za potrebe izrade Strategije za mlade Općine Stari Grad 2012-2017. godine, pokazalo je da je jedan od gorućih problema, kada je riječ o sportskim aktivnostima, nedovoljan broj sportskih terena, te nepostojanje sportskog mobilijara na postojećim terenima u Starom Gradu. Kako je općina Stari Grad urbana sredina sa vrlo malom, ili nikakvom mogućnošću gradnje novih objekata, ovaj problem je bilo teško riješiti. Ipak, pronađeno je rješenje na prostoru mjesne zajednice Hrid-Jarčedoli gdje se pristupilo raščišćavanju i krčenju nepristupačne i neiskorištene lokacije i gradnji novog terena.

Sportsko igralište u ulici Iza gaja je građeno u dvije faze, 2013/14. godine. Izdvojeno je cca 150.000 KM za gradnju potpornog zida, igrališta, asfaltiranje, postavljanje zaštitne ograde i mreža i pristupnog puta.