REGION

SKANDAL U udžbeniku Historije crtež poslanika Muhameda

Bošnjačko nacionalno vijeće zatražilo hitno povlačenje

(N. K.)

29.9.2014

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sandžaka u tehničkom mandatu zatražilo je danas hitno povlačenje iz prodaje udžbenika "Historija" za šesti razred osnovnih škola, autora dr.sc. Đorđa Bubalo i Branke Bečanović, izdavačke kuće Klett iz Beograda, saopštilo je danas vijeće.

Povlačenje tog udžbenika Vijeće zahtjeva zbog crteža poslanika Muhameda što je po islamu strogo zabranjeno i "spornih historijskih falsifikata i neistina". U saopštenju se navodi i da je od škola zatraženo da udžbenik izbace iz upotrebe i vrate ga izdavačkoj kući.

- Odbor za obrazovanje BNV ne stoji iza sadržaja ovog udžbenika, već isključivo iza dodataka udžbenika za nacionalne predmete, a koje Ministarstvo prosvjete još nije odobrilo, navodi se u saopštenju.

histroija-6-oznaceno


Vijeće tvrdi da su recenziju i prevod "Historije" sa srpskog na bosanski radili bivši članovi Odbora za obrazovanje Redžep Škrijelj i Amir Dautović, a da je urednik bio Elijas Rebronja, predsjednik tog Odbora, piše agencija Beta.

- Zbog tog skandaloznog čina BNV će podnijeti tužbu protiv odgovornih lica izdavačke kuće Klett, a protiv bivših članova Odbora za obrazovanje krivične prijave, navedeno je u saopštenju.

Odbor za obrazovanje se putem saopštenja za javnost izvinio svim roditeljima, učenicima i bošnjačkoj javnosti u Sandžaku čija su, kako se navodi, vjerska i nacionalno osjećanja duboko povrijeđena zbog ovog sramnog i nedopustivog čina i propusta lica koja više nisu članovi nijednog odbora niti tijela u BNV.