BIH

EU obnavlja 350 objekata uništenih u poplavama

Velika pomoć

Srna

29.9.2014

Evropska unija počela je sanaciju 200 prioritetnih stambenih jedinica u područjima koja su pretrpjela štete u poplavama u BiH, dok se početak sanacije dodatnih 150 očekuje naredne sedmice. 

Radovi, koji su počeli prošle sedmice u okviru Programa za oporavak od poplava, trebalo bi da budu okončani u roku od 45 dana, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH. 

Dodatnih 300 stambenih jedinica biće odabrano u narednim sedmicama, te će ukupan broj domaćinstava na listi za prioritetnu sanaciju iznositi 650, najavljeno je u saopštenju.
 
Portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi (Andy McGuffie) rekao je da je ovo prva faza sanacije stambenog fonda u kojoj je fokus stavljen na porodice koje borave u kolektivnom smještaju i koje po evidencijama nadležnih centara za socijalni rad spadaju u posebno osjetljivu kategoriju, kako bi im, imajući u vidu predstojeće hladne vremenske uslove, bila pružena pomoć u bržem povratku. 

"Dok će korisnici u najvećoj mjeri biti izabrani putem javnog poziva, stambene jedinice najugroženijih porodica biće prioritetno sanirane, te će saradnja sa predstavnicima lokalnih vlasti biti snažan oslonac u ovom procesu", rekao je program menadžer UNDP-a Edis Arifagić. 

Objavljen je i javni poziv za odabir dodatnih 1.200 korisnika, kojim se porodice u opštinama Bijeljina, Šamac, Doboj, Maglaj, Orašje, Odžak, Brčko distrikt i Domaljevac pozivaju da se prijave do 1. oktobra.
 
Cilj Programa za oporavak od poplava jeste sanacija ukupno 4.000 stambenih jedinica oštećenih u poplavama, odnosno direktna pomoć povratku oko 14.000 ljudi svojim domovima.