NOGOMET

Miralem Pjanić uz rame Pirlu i Totiju

Zmaj postao prepoznatljiv po slobodnjacima

Is. Ć.

29.9.2014

Za poznatog brazilskog nogometaša Žuninja Pernambukana (Juninho Pernambucano) slobodan udarac je bio pola gola. Nekrunisani kralj slobodnjaka u zenitu karijere majstorijama je podučavao u Lionu mladića koji je kao telentirani veznjak došao na Žerlan iz Meca.

Genijalan šut

Prošle srijede je taj mladić, sada već afirmirani nogometaš, natjerao Italiju da mu se divi. U 88. minuti bh. reprezentativac Miralem Pjanić je, na Žuninjov način, iz slobodnog udarca perfektnim udarcem pogodio mrežu Parme i donio pobjedu Romi.

Duboki naklon uputio je i Pjanićev trener Rudi Garsija (Garcia):

 - Znate kako to ide, samo dajte loptu Pjaniću, gledajte kako izvodi genijalan slobodnjak i postiže gol. To je formula naše pobjede u Parmi.

27 miliona eura tržišna je vrijednost Pjanića, čime je najskuplji igrač Rome

Bio je to prvi ovosezonski gol našeg zmaja. U posljednje četiri godine Princ je jedan od najboljih na Apeninima. Postigao je šest golova iz slobodnih udaraca. Samo su dvojica uspješnija od njega. Frančesko Lodi (Francesco) iz Parme (ranije igrao za Kataniju i Đenovu) na kontu ima osam, a Andrea Pirlo deset golova.

No, to nije sve od bh. reprezentativca.

Pjanić je uz rame Rominoj legendi Frančesku Totiju (Francesco Totti). U posljednja dva desetljeća za Romu je iz slobodnih udaraca samo Toti dao više golova (20). Za 24-godišnjaka, koji je u Seriji A debitirao 11. septembra 2011. godine, velika je čast biti u društvu ovakvih asova.

Pjanić ima šest golova iz slobodnjaka, a iza našeg igrača su legende: Antonio Kasano (Cassano), Amantino Mančini (Mancini) po 5 pogodaka, Gabriel Omar Batistuta, Simone Perota (Perrotta), Vinčenzo Montela (Vincenzo Montella) i Rodrigo Tadei (Taddei), svi po 3...

Uzlazna putanja

Miralemova karijera ide uzlaznom putanjom i zato ne čudi što je prema internet-stranici specijaliziranoj za vrijednost igrača na tržištu najskuplji nogometaš Rome. Uz ime našeg reprezentativca, majstora slobodnjaka, stoji cifra od 27 miliona eura, a iza Princa su Kevin Strotman (Kevin Strootman) 22,5 miliona, zatim Huan Iturbe (Juan) 20, Danijele de Rosi (Daniele De Rossi) 18...

Odavno se zna, a svake sezone dobivamo potvrdu, kako Roma u svojim redovima ima pravog dragulja svjetskog nogometa.

Karijera

2004.-2007.    Mec (B)    

2007.-2008.    Mec

2008-2009. Lion

2011-        Roma