BIH

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov za "Avaz": Moskva protiv NATO-a na Balkanu

Tokom 69. zasjedanja Generalne skupštine UN-a

Erol AVDOVIĆ

29.9.2014

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov tokom 69. zasjedanja Generalne skupštine UN-a dao je ekskluzivnu izjavu za „Dnevni avaz“.

Upitan kako gleda na činjenicu da se Srbija većom brzinom od svojih komšija BiH, Crne Gore i Makedonije kreće prema članstvu u Evropskoj uniji, Lavrov nam je odgovorio kako "političari na vlasti u Beogradu redovno uvjeravaju službenu Moskvu da se to neće negativno odraziti na srbijanske odnose s Rusijom“.

Dobar dijalog

 - Sa već velikim paketom projekta i operativnim investicijama u Srbiji imamo o još dosta toga diskutirati kad pomislimo o dodatnom produbljivanju i jačanju saradnje. A kada razmišljamo o kooperaciji između Srbije i EU, onda mi vjerujemo da Srbija treba naći takav aranžman s Briselom koji neće štetiti našoj saradnji niti nivou trgovačke razmjene i investicija. To je ono što čujemo od naših srbijanskih partnera. Uspostavili smo dobar dijalog i do sada nismo imali problema oko toga - kazao je Lavrov.

Na pitanje kako Moskva gleda na mogućnost daljnjeg približavanja regiona zapadnog Balkana, odnosno perspektivu prijema Crne Gore, Makedonije i posebno Bosne i Hercegovine u puno članstvo u NATO savez, Lavrov je sasvim otvoreno kazao kako se u Moskvi to doživljava „pogrešnom politikom i provokacijama  Sjevernoatlantskog vojnog saveza“.

- Što se tiče proširenja NATO-a, prema mom viđenju, to je greška, čak provokacija u određenom smislu. To je na neki način neodgovorna politika koja potkopava opredjeljenje da se gradi sistem jednake i podijeljene sigurnosti u Evropi. Jednake za sve bez obzira je li neka zemlja članica ovog ili onog bloka ili ne - tvrdi šef ruske diplomatije.

„Radikalni glasovi“

On je rekao kako su se poslije prestanka postojanja Varšavskog pakta (Istočnoevropskog vojnog saveza, u kojem su, osim SSSR-a od njegovog osnivanja 1955. do gašenja 1991. godine, u svojstvu ideoloških satelita bile članice i sve istočnoevropske socijalističke zemlje osim bivše Jugoslavije i Albanije, op. a.), „pojavili neki radikalni glasovi u Evropi koji su sugerirali kako treba, ako ne razmontirati NATO, onda bar promijeniti odgovornost za kolektivnu sigurnost Evrope OSCE-u (Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju, koju sačinjava 57 zemalja ne samo iz Evrope već i Azije, op. a.)”.

Da se to razmontiranje ili preorijentacija dogodila, „tada bi situacija bila potpuno drugačija“, dodao je Lavrov.

- Struktura bi isto tako bila kompletno drugačija, jer bi svi bili jednaki partneri legalno obavezujućeg aranžmana koji bi se bavio sigurnošću. Ali, izabrana je drugačija staza i igonirirana su obećanja da će proširenje NATO-a biti limitirano, ili da neće biti raspoređena (vojna, op. a.) infrastruktura teritoriju zemalja novih članica - objasnio je.

Putin u Beogradu tokom proslave Dana oslobođenja

- Što se tiče najavljivane posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu, ona će se zaista dogoditi, i to u sklopu proslave Dana oslobođenja glavnog grada Srbije - potvrdio je Lavrov odgovarajući na pitanja stalnog dopisnika „Dnevnog avaza“ iz Njujorka.

 - Posjeta predsjednika Putina poklapa se sa 70. obljetnicom oslobađanja Beograda od nacizma. Njegujemo sjećanje na tu pobjedu i vrednujemo naše saveznike. Predsjednikova posjeta je planirana da bi koincidirala s proslavama koje će se dogoditi u glavnom gradu Srbije - rekao je Lavrov.

Iako još nije određen tačan dan Putinove posjete Beogradu, računa se da će se to desiti između 16. i 20. oktobra, tokom proslave Dana oslobođenja glavnog grada bivše Jugoslavije, u koji su jedinice Crvene armije zajedno s Titovom Narodnooslobodilačkom vojskom umarširale 20. oktobra 1944. godine.

Američki diplomati otvoreno su postavili pitanje „valjanosti“ ove Putinove posjete Beogradu, dovodeći je u sferu remetilačkih faktora daljnjem približavanju Vlade Aleksandra Vučića Evropi, od koje se sve češće traži potvrda lojalnosti Evropskoj uniji.   

Inače, srbijanski premijer Vučić rekao je kako je već poznat datum dolaska Putina u Srbiju te da su u toku pripreme za njegov i dolazak mnogih drugih zvaničnika.

- Zna se da veoma brzo dolazi predsjednik Rusije Vladimir Putin u Srbiju. Mislim da će kancelarija predsjednika Putina to objaviti u utorak u 10 časova - rekao je Vučić, prenosi Srna.