BIH

Hrabra buntovnica iz opkoljenog Sarajeva

Meliha Varešanović na listi magazina „Cracked"

Autor:A. Be.

29.9.2014

Poznata fotografija Melihe Varešanović iz opkoljenog Sarajeva, autora Toma Stodarta (Stoddart), britanskog fotoreportera, našla se na listi popularnog magazina "Cracked". Jedna od najpoznatijih fotografija iz ratnog perioda prikazuje dotjeranu ženu koja prkosno hoda pored vojnika i vreća punih pijeska, koje su tada služile kao zaštita od granata.

Američki magazin sastavio je listu od pet priča o hrabrim ženama, buntovnicama u historiji. Dio o Sarajki naslovio je sa "Žena koja je donijela glamur u ratnu zonu", a njenu eleganciju poredi s divama poput Sofije Loren (Sophie).

meliha-varesanovic-nova

Varešanović prije dvije godine

- Ova žena nije krenula na čajanku s kraljicom, krenula je na posao. Samo, to se dešava u Sarajevu 1995., u toku najduže opsade jedne prijestonice u modernoj historiji. Duže od četiri godine Bosanci su bili zarobljeni od otprilike 13.000 srpskih vojnika koji su željeli osvojiti grad - navodi magazin.

Autor je u opisu poruke koju nosi fotografija naveo: "Nikad nas nećete poraziti".

- Bosanci godinama nisu mogli stići od jednog mjesta do drugog bez straha od skrivenih snajperista koji ih vrebaju sa zgrada. I, kako da se usprotivite granatama, psihološkoj torturi i treniranim, skrivenim snajperistima, kad ste samo običan čovjek koji pokušava da preživi? Kako da ostanete normalni kada je vaš svijet pretvoren u pakao? Za Melihu Varešanović odgovor na ta pitanja bio je: staviti karmin, potpetice i bisernu ogrlicu, držati glavu visoko i svakodnevno ići na posao, kao da srpska vojska ne postoji - pojašnjava "Cracked".

Zanimljivo je da je prije dvije godine britanski fotograf dolazio ponovo u Sarajevo i nakon dvije decenije potražio Melihu, fotografirao je na istom mjestu i s njom napravio intervju.

- Tada joj je bilo 57 godina i još je bila neobično lijepa i puna života - kazao je Stodart.

Inspirirala i Anđelinu Đoli

Osim što se ratna fotografija Melihe Varešanović do sada našla na listama brojnih svjetskih magazina, ista ovakva nalazi se i u studiju slavne Anđeline Đoli (Angelina Jolie). Oskarovka je fotografiju uokvirila dok je radila na filmu "U zemlji krvi i meda", koji govori o ratu u BiH, i otad krasi zid njenog studija. Između ostalog, navodi se kako je upravo ova fotografija bila inspiracija za film.