BIH

Karić: Ova vlast jedino zna tražiti krivca u drugima

Nervozna reakcija jučer stigla i iz „Elektroprivrede BiH“

A. Nu.

29.9.2014

I iz „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) na čelu s SDP-ovim direktorom Elvedinom Grabovicom jučer je stigla nervozna reakcija na izjavu šefa misije USAID-a u BiH Dejvida Barta (David Barth) da su najveće institucije javnog sektora u BiH ujedno i najveći prekršioci procesa javnih nabavki.

Bart je, podsjetimo, naveo da su mnoge institucije, a kako je potvrđeno i u istraživanju Antikorupcijske mreže u BiH „Account“ u publikaciji „5 priča o korupciji“, dodjeljivale unosne ugovore neodgovarajućim firmama. Tu je za primjer navedena upravo EPBiH, koja se našla na vrhu liste javnih preduzeća s najviše sudskih rješenja, čak 97, koja su donesena u korist žalilaca, što je, prema mišljenju Barta, nečuveno.

U jučerašnjem reagiranju Uprave EPBiH, koje prenosi Fena, komentari visokog američkog zvaničnika nazvani su „krajnje neprimjerenim“.

elvedin-dino-grabovica-20-ff

Grabovica: EPBiH u vrhu korupcijskih primjera

- Ne sumnjamo da je šefu misije USAID u BiH poznato da je EPBiH jedna od najvećih kompanija u državi, udružena u Koncern sa sedam rudnika među najvećim u regionu, da se radi o kompaniji koja ostvaruje prihod veći od milijardu KM. Vjerujemo da na osnovu samo ovih izdvojenih informacija nije nužno potrebno da gospodinu Bartu posebno naglašavamo da kompanija ovog profila ima i izuzetno veliki broj nabavki, da je po broju raspisanih tendera i njihovoj realizaciji najveći ugovorni organ u BiH – navodi se, između ostalog, iz Uprave EPBiH te još dodaje kako „šef misije USAID-a prezentiranom percepcijom tragičnog događaja u jami Raspotočje također ozbiljno narušava ugled EPBiH“

Podsjetimo, Bart je potpuno argumentirano istakao kako su životi rudara i radna mjesta u rudniku u Zenici mogli biti spašeni, a štete na kućama tokom poplava i klizišta umanjene odgovornim upravljanjem javnim fondovima.

Reagiranje EPBiH, kao i reakcije SDP-a i SDA, koje su se okomile na strane diplomate koji iznose kritike na njihov nerad, naišlo je na osudu direktora Antikorupcijske mreže u BiH „Account“ Eldina Karića, koji je kazao da ova vlast kao i sve u posljednjih 20-ak godina jedino znaju tražiti krivca u drugima.

- Ovakve izjave nastavak su prebacivanja odgovornosti na druge. Kao što sam rekao, za ovu vlast korupcija ne postoji, zdravstvo je izvrsno, privreda cvjeta, samo „Account“, gospodin Bart i CCI izmišljaju probleme. Tako je to kada vam pogled seže do Poljina, Bakinaca, Radobolje... Ne vidite kako žive građani koji vas plaćaju - izjavio je jučer Karić.

Bart predložio: Ponovo pročitajte moj blog!

- Moj posao je prvenstveno razvoj, a ne politika. Ne želim da komentiram izjave pojedinih političara, ali sam na blogu dao činjenice. Moj primarni zadatak je dobrobit građana BiH. Zato je moj jedini komentar da, ako ima pitanja na sve izneseno, predlažem da ponovo pročitate blog, mi stojimo iza onog što je na blogu - rekao je nakon predstavljanja publikacije „Accounta“ na konferenciji za novinare koja je održana u petak, 26. septembra, direktor USAID-a Dejvid Bart.