BIH

Kulminirali propagandni udari na međunarodne zvaničnike: Ko u BiH šalje opasne poruke Amerikancima?

Ne prestaje antizapadna histerija bh. vlasti

S. DEGIRMENDŽIĆ

29.9.2014

Ne prestaje antizapadna histerija bh. vlasti na potpuno opravdane kritike američkih i drugih zapadnih zvaničnika koji upozoravaju da oni koji vladaju našom zemljom nisu ništa uradili kako bi pomogli stanovništvu unesrećenom poplavama.

adis-arapovic

Arapović: Dolazi kraj jednoj generaciji, jednoj političkoj eliti

Na udaru se ponovo našla Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), poznata po pružanju ogromne ekonomske, razvojne i humanitarne pomoći BiH, a koja se mjeri s više od 1,6 milijardi KM.

Ima li istrage

Naime, anonimni autori, očigledno bliski strankama na vlasti, objavili su videospot pod nazivom „Reci ili trpi! Bosna i Hercegovina nije protektorat“, koji je jučer osvanuo na internetskim servisima.

Spot je, potpuno je očito, osvetnički odgovor vlasti na USAID-ovu kampanju „Glasaj ili trpi“. Kao što je poznato, USAID je objavio dva spota u kojima se opisuje aktuelna situacija u BiH, pa se tako navode činjenice da je 600.000 ljudi na granici siromaštva, više od pola miliona nezaposlenih, te kako je BiH najgora zemlja u Evropi za investicije, a objavili su i egzaktne pokazatelje o žrtvama poplava.

S druge strane, vrlo opasna poruka šalje se u jučer objavljenom videouratku u kojem su montirane ratne scene iz Iraka, prizori nemira u Egiptu, borbi u Ukrajini, te protesta u BiH od 7. februara, a snimke prati tekst da su „krize i pobune u tim zemljama izazvale i ostavile haos stranci“.

U USAID-u su nam jučer kazali kako su vidjeli sporni videospot, ali nisu htjeli komentirati njegov sadržaj. Komentar smo zatražili i od Ambasade SAD u BiH, ali do zaključenja ovog broja našeg lista nismo dobili odgovor.

S obzirom na ovako montirane scene, nameće se pitanje je li nekome cilj da američke diplomate, koji su neskriveni prijatelji BiH, stavi na metu nekog bh. simpatizera terorističke Islamske države ili nekoga sličnih radikalnih pogleda.

Također, u ovom videouratku, u dijelu koji se odnosi na BiH, strancima se čak imputira i ispisana poruka: „Podržali pokušaj državnog udara u BiH?“

U videu su korišteni snimci na kojima se vide američki diplomati Dejvid Bart (David Barth), direktor USAID-a, te pukovnik Skot Miler (Scott Miller), vojni ataše SAD u našoj zemlji, koji su nedavno u zajedničkom tekstu iznijeli opravdane opservacije upućene domaćim funkcionerima koji nisu adekvatno pomogli građanima stradalim u poplavama.

gliilitr

USAID je u okviru svoje kampanje objavio dva potpuno argumentirana spota o aktuelnoj situaciji u BiH

U opisu jučer objavljenog snimka navodi se da ga je postavio „Usaids“, što je naziv koji aludira na opasnu bolest sidu, a ispod videa stoji tekst: „Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i USAID vode posljednjih dana agresivnu predizbornu propagandnu kampanju u našoj zemlji. Zašto Amerikanci žele da Bošnjake u vlasti predstavljaju Fahrudin Radončić i Željko Komšić?“

Agencije za provođenje zakona trebaju hitno utvrditi ko stoji iza poziva na linč Barta, Milera, Komšića i Radončića.

Praktično, ovaj snimak poziv je na linč međunarodnih i domaćih zvaničnika koji se spominju u spotu te itekako ukazuje na potrebu hitne istrage u kojoj nadležni organi trebaju utvrditi ko stoji iza ovih opasnih propagandnih udara.

Traže alibi

Ovaj najnoviji oblik nastavka antizapadne histerije iz kuhinje vladajućih elita koja je već proteklih dana okarakterizirana kao strah od gubitka vlasti, Adis Arapović, politički analitičar, ocjenjuje paranoičnom i histeričnom reakcijom vladajućih stranaka, koja, kako je kazao, „miriše“ na njihov potpuni pad.

Istovremeno, ističe Arapović, opasno je nama prijateljske zemlje proglašavati neprijateljima.

- Naprosto je razočaravajuće opasno i kataklizmično EU i SAD stavljati u rang s ukrajinskom, sirijskom, egipatskom ili nekom drugom globalnom svjetskom krizom, koje imaju itekako neuporedive uzroke i posljedice od ove naše situacije. Ovo naprosto vidim kao posljednji pokušaj da se zadrži što više fotelja zato što je očigledno da dolazi kraj jednoj generaciji, jednoj političkoj eliti - kaže Arapović.

On izražava nadu da antizapadna kampanja koju su pokrenuli SDP i SDA neće imati političkih posljedica za BiH i smatra da vladajuće stranke, ustvari, s ovim potezima traže alibi za loš rezultat na predstojećim izborima.

- Sutra će onda moći reći da im je za loš izborni rezultat kriv „strani tajni neprijatelj“ - zaključuje Arapović.

Vlasti prave od EU i SAD neprijatelje BiH

Arapović navodi da su građani u BiH itekako svjesni situacije u kojoj žive, te da će to znati sankcionirati na izborima 12. oktobra.

- Vlasti prave od EU i SAD neprijatelje BiH. U isto vrijeme 90 posto građana i birača u BiH, želi u EU i upravo tu stranu svijeta smatra spasom za kolaps u kojem mi živimo duže od 20 godina. U čije ime onda oni vode rat protiv izmišljenog neprijatelja- pita se Arapović.

On ističe da je BiH već 20 godina objekt, a ne subjekt međunarodnih odnosa.

- BiH već 20 godina uopće nema vanjsku politiku i dijelom smo preživjeli na međunarodnoj sceni zahvaljujući minimumu senzibiliteta koji spram ove zemlje upravo imaju zvanični Brisel i zvanični Vašington. Da nije bilo tako, Bog zna da li bismo mi uopće danas pričali o ovome i da li bi nas bilo. I onda se nađe neko zbog jeftinog političkog profita na izborima napraviti jednu ovakvu rokadu, jedan ovakav „salto mortale“ i protiv naroda i protiv države. To je, naprosto, neprihvatljivo - naglašava Arapović.

SDP-ov kandidat žestoko napao američki USAID

Na internetu se jučer pojavio i novi videosnimak Bakira Hadžiomerovića, kandidata SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, koji se pridružio ranijim napadima svojih stranačkih šefova Zlatka Lagumdžije i Nermina Nikšića na međunarodne predstavnike u našoj zemlji. U vrlo uvredljivom tonu Hadžiomerović je na jednom od predizbornih skupova, a kako se vidi iz snimka, izjavio:

- Ovih dana, to ste svjedoci, Američka agencija „juesejd“ se zove, US-AID, recite kako hoćete, vodi prljavu predizbornu kampanju protiv SDP-a kako bi na vlast doveli svoje političke favorite. Neka (Nermin Nikšić, op. a,) je govorio o tome kako žele da se dokopaju „BH Telecoma“ i „Elektroprivrede BiH“. I to što Neka govori je tačno. Ovo govori neko ko je 18 godina pratio dnevnu politiku, a prvi put se dešava od Dejtona do danas da „juesejd“ - US-AID vodi kampanju za jednu političku stranku ili dvije i prvi put se dešava da US-AID, da lakše zapamtite, se petlja u izborni proces ovdje - kazao je, između ostalog, Hadžiomerović koji, očito, s namjerom nije želio u svom istupu ispravno izgovoriti naziv američke agencije USAID.