BIH

Izetbegović prozivao "raspusne" babine sinove

Na predizbornom skupu u Kladnju

S. DEGIRMENDŽIĆ

28.9.2014

Da licemjerju Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nema kraja, niti granica dokazuje i posljednje njegovo obraćanje na predizbornom skupu u Kladnju, čiji je snimak objavljen i na internetu.

Uništene fabrike

Sa sigurnošću se može reći da bi snimci Izetbegovićevog govora trebali nositi oznaku „uznemirujući sadržaj“!

Izetbegović u svojim najnovijim predizbornim obećanjima nanovno vrijeđa inteligenciju građana, ali i nedvosmisleno potvrđuje ocjene brojnih analitičara o njegovoj socijalnoj neosjetljivosti.

Tako se Izetbegović u Kladnju pogođenom nedavno poplavama i klizištima, od kojih se tamošnje stanovništvo zadugo neće moći oporaviti, „raspucao“ hvalospjevima na svoj i račun SDA, a za sve loše što se posljednjih godina dešava građanima i toga gradića optužio je „vlast“!?

Poplave, klizišta i kako pomoći narodu nije ni spomenuo! A, šteta od klizišta i poplava na području Kladnja zvanično se procjenjuje na više od osam miliona KM. Na području ove općine bilo je aktivirano više od 130 klizišta koji su ugrozili stambene i pomoćne objekte, vodovodne sisteme. Ugroženo je između 30 i 50 stambenih objekata samo na području Kladnja. No, na sve Bakir veli:

- Olako su i predavali i prodavali ono što smo mi godinama, decenijama mukotropno sticali. Ko raspusni sin, što naslijedi od babe dukata, pa onako olako, ne cijeni, nije on zaradio. Eto tako su ona dostignuća i postignuća koja smo mi mukotrpno stjecali olako davali zadnje četiri godine- kazao je Izetbegović bez trunke stida.  

Ova nevjerovatna izjava, uznemirujuća je za svakog građanina koji na svojim leđima nosi i trpi duže od dvije decenije lošu vlast SDA, koja od 1996. do danas nije obnovila nijednu fabriku. Dokaz tome su, između ostalih, i kladanjske firme, od kojih su gotovo sve pogašene ili su u stečaju o čemu govori i njihov spisak na internetskoj stranici Općine Kladanj.

Tu se, naime, mogu naći podaci o nesupjeloj privatizaciji koja je ugasila brojna preduzeća u Općini Kladanj. U stečaju je tvornica masivnog namještaja TMN „Starič“, zatim firma "Bosanka", pa "Sokolinatrans", "Drinjača", kao i kladanjsko građevinsko industrijsko preduzeće "Visokogradnja" ili zemljoradnička zadruga "Kladanjka"...

A, na „raspusnog sina“ kojeg proziva mali sin velikog oca, upravo najviše liči sam Izetbegović koji fotelju u Predsjedništvu BiH očito smatra nasljedstvom od svoga oca.

I, naravo, opet Izetbegović ne spominje više od 560.000 nezaposlenih koliko ih je proizvela njegova vlast te bez imalo srama zahtijeva od građana da mu ponovno daju glas.  

Klan Čampara

- Hoćemo 300 hiljada glasova. Zaslužujemo 300 hiljada glasova. Uradili smo dovoljno za 300 hiljada glasova. Hoćemo ono što nam pripada - riječi su Izetbegovića izrečene u Kladnju.

Krajnje drsko, bezobrazno i licemjerno Izetbegović se u Kladnju, među ostalim, požalio i na sigurnosnu situaciju u Sarajevu, baš kao da godinama Sarajevom, a pogotovo MUP-om Kantona Sarajevo ne vlada njegov rođački klan oličen u porodici Čampara.

- U Sarajevu je čovjek  vozeći 150 na sat zgazio trudnicu, ostalo je dijete za njom dvije godine, sutradan je hodao slobodan. U Sarajevu i u Tuzli pucaju, rešetaju se okolo kalašnjikovima pa onda kroz 15-20 dana gledate opet kako hodaju po ulici slobodni. Ne sudi se privredni kriminal i tako dalje. Nismo se mi za takvu državu borili.  Mi hoćemo pravu državu, koja će štiti ljude garantirati im sigurnost da njihovoj djeci niko neće mobitele otimati po ulici, da se ne boje ljudi, da se osjećaju sigurni. To zaslužuju nakon svega, da se sudi privredni kriminal, da se suzbijaju nasilnici. Ako ne budu tako htjeli raditi sklonit ćemo ih. Zakoni su za ljude. Kažu zakoni ih štite. Donijet ćemo zakone koji ne štite takve- ustvrdio je Izetbegović, prešućujući dakako činjenicu ko upravlja sigurnosnim sektorom.

Snimak obraćanja Bakira Izetbegovića na predizbornom skupu u Kladnju objavljen na internetu

Izetbegovićevi prijatelji Čampare su odavno preuzele sarajevskju policiju. Rabija Čampara, majka kompromitiranog državnog tužioca Dubravka i člana Izetbegovićevog kabineta Aljoše, visokopozicionirani je funkcioner MUP-a KS još od završetka rata 1995., a instalirala je u policiju brojne rođake i bliske članove porodica rođaka.

Poznato je da porodica Čampara, koja je egzistencijalno i na dugogodišnjem nivou vezana uz dio SDA Bakira Izetbegovića, vješto uz političku podršku i zaštitu poklopila trokut policija - tužilaštvo - agencije, uzurpirajući tako enormnu moć.

"Zaboravlja" da je SDA postavila Zupca na čelo SIPA-e

Također, Izetbegović tokom predizborne kampanje često spominje Gorana Zupca, direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Tako je i u Kladnju kazao: „Ja hoću u SIPA-i pravoga direktora, nikakvog Zupca“.

No, da podsjetimo Izetbegovića i javnost.

Gorana Zupca je na mjesto direktora SIPA-e postavila i SDA, u februaru 2012. godine. Tačnije, tadašnji ministar sigurnosti BiH iz SDA Sadik Ahmetović, početkom 2012. Vijeću ministara BiH uputio je prijedlog da kao najbolje rangirani kandidat za direktora SIPA-e bude imenovan Goran Zubac. Vijeće ministara je i potvrdilo imenovanje Zupca, na sjednici 23. februara.

ahmetovic-i-zubac

Ahmetović i Zubac: Uručenje priznanja „Zlatna policijska značka“ Zupcu 2012. godine     

SDA je tada u državnoj vladi osim Ahmetovića imala svog kadra na poziciji ministra odbrane - Muhameda Ibrahimovića.  Tada je Ahmetović objašnjavao novinarima da je imenovanje Zupca rezultat dogovora „šestorke“ čija je okosnica uz SDP i SNSD bila i SDA.

Ahmetović je Zupcu u aprilu iste godine u okviru ceremonije uručio i posebno priznanje i „Zlatnu policijsku značku“.