LIFESTYLE

Bez Facebooka kao odsječeni od svijeta

Zamke i prednosti korištenja društvenih mreža

Redakcija

28.9.2014

Facebook i Twitter korisnici, koji su ovisnici o društvenim mrežama, vremenom su se počeli povlačiti u sebe i osjećati isfrustrirano, učestvovali su u eksperimentu u kojem su na četiri sedmice prestali koristiti ove društvene mreže.

Studiju je uradio Univerzitet Vinčester, a u istraživanju je učestvovalo po 10 ovisnika o Facebooku i Twitteru.

- Veliki dio života bio je organiziran putem Facebooka. Nisam komunicirala s porodicom cijelu sedmicu - rekla je jedna ovisnica.

Drugi učesnik kazao je da se osjećao usamljeno i odsječeno od svijeta te da su mu prsti bili programirani da ukucaju Facebook svaki put kada uzme telefon u ruke.

Kada su volonteri podvrgnuti eksperimentu, izjavili su da se bez društvenih mreža osjećaju izolirano, ali nisu bili negativni. Jedna od volonterki izjavila je da se više posvetila kućnim poslovima, a druga da provodi više vremena sa svojom kćerkom.

Studija je obuhvatila i osobe koje su izbjegavale korištenje društvenih mreža. Izabrano je 10 volontera koji nikada nisu koristili Facebook ili Twitter. Nakon nekoliko dana izjavili su da je korištenje društvenih mreža vrlo zabavno.

Psiholog Dejvid Giles (David Gilles) vjeruje da će iz dana u dan sve više ljudi morati prihvatiti korištenje društvenih mreža kao normalan dio svakodnevnog života.