LIFESTYLE

Google danas slavi 16. rođendan

Najpopularniji internet pretraživač na svijetu

(A. Sm.)

27.9.2014

Prošlo je 16 godina otkada su Larry Page i Sergey Brin pokrenuli Google u jednoj garaži u Menlo Parku u Californiji 1998. godine. Od skromnog početka, Google se u svojih 16 godina pretvorio u najpopularniji internet pretraživač na svijetu.

Google, poznat po jednostavnom dizajnu i sigurnosti, danas zapošljava više od 40.000 ljudi, a preko njega je povezano više od milion internet stranica.

Inače, Google je svoj rođendan obilježavao 7. septembra, na datum kada je kompanija osnovana. 2005. godine Google mijenja datum obilježavanja svog rođendana i od tada ga obilježava 27. septembra, na datum koji se poklapa s objavom rekordnog broja stranica koje pretražuje.

U znak obilježavanja svog rođendana, Google je postavio posebni Google Doodle. Prva javna prodaja akcija održala se 19. augusta 2004. podižući vrijednost kompanije sa 1,67 milijardi dolara na 23 milijarde dolara.

Preko serije novih proizvoda, akvizicija i partnerstva, kompanija je proširila svoju osnovnu djelatnost pretrage i reklamiranja u druga područja, uključujući elektronsku poštu, online mape, prikaz video formata i drugo.

Ova kompanija, sa sjedištem u mjestu Mountain Viewu u KCaliforniji važi za jedno od mjesta u kojem je najprijatnije raditi. Više puta je bilo objavljivano da zaposleni u okviru firme imaju na raspolaganju bazene, teretane, kuhinje... i sve to u modernom i interesantnom dizajnu.