BIH

Novo odgađanje početka nastave u školama u Maglaju

Roditelji nisu sretni zbog novog odgađanja

N. Br.

26.9.2014

Učenici osnovnih i srednjih škola u Maglaju u školske klupe bi umjesto 29.septembra, ipak trebali sjesti 8.oktobra. Ova odluka donesena je na sastanku direktora maglajskih osnovnih i srednjih škola sa ministrom za obrazovanje nauku, kulturu i sport ZDK Mirkom Trifunovićem, predstavnicima UNDP-a i izvođača radova, firme “Unigradnja” Sarajevo. 

Novi termin početka nastave znači prolongiranje za četiri nastavna dana, a 14 kalendarskih, što ostavlja još vremena izvođačima radova za preostale poslove. 

"Ni u proteklom periodu vrijeme sa velikim sadržajem vlage u zraku, nije dozvolilo izvođačima radova da završe sve predviđene radove, posebno one koji se odnose nä postavljanje podnih obloga”, rekao je na sastanku Siniša Ubiparipović, šef UNDP-a, kancelarija u Doboju. 

sastanak-sa-ministrom-1

Sastanak s ministrom

I dok radu u objektu srednjih i Prve osnovne škole Maglaj teku izuzetno dobro, u Osnovnoj školi Maglaj izvođači se suočavaju sa brojnim problemima, posebno u dijelu zgrade koji je star gotovo 70 godina. 

"Škola je puna vlage i sasvim je neizvjesno da li će se podne obloge u sedam učionica moći postaviti u dogledno vrijeme. Nastava se u njima neće moći izvoditi", tvrde izvođači radova. 

"Sigurnost djece, kvalitet radova i vrijednost investicije daje nam za pravo da donesemo ovakvu odluku”, izjavio je Mirko Trifunović, ministar u Vladi ZDK. 

Postavlja se pitanje na koji način će se nadoknaditi propušteno jer učenici na maglajskoj općini nisu završili ni prošlu, a većina kasni i sa početkom u novoj školskoj godini? 

"Time će se baviti pedagoške službe škola i Pedagoški zavod Zenica, na najbolji način koncipiraće se nadoknada izgubljenih časova, ali bez pritiska na učenike. Još ima dovoljno vremena da sve zaostatke, koje smo imali iz opravdanih razloga, kvalitetno nadoknadimo", dodao je ministar Trifunović. 

objekat-srednjih-skola

Srednja škola u Maglaju

Ni direktorima škola u Maglaju nije svejedno što se početak nastave mora prolongirati, ali stanje je takvo kakvo jeste. 

"Mora se prije svega misliti na sigurnost učenika, jer ne smiju ući u objekte sa skelama i nedovršenim radovima", tvrdi Admir Gračić, direktor Prve osnovne škole Maglaj. 

Ni roditelji nisu baš sretni zbog novog prolongiranja početka nastave. 

"Vjerujem da će biti preopterećeni, puno toga moraju nadoknaditi, ni prošlu školsku godinu nisu završili, a evo i ove kasne već mjesec dana", rekli su nam neki od roditelja.

Ipak, ono što se ne smije zaboraviti jeste to da će škole u Maglaju, zahvaljujući sredstvima UNDP-ja i UNHCR-a biti obnovljene i opremljene novim namještajem te da će riješiti neke dugogodišnje probleme kao što su sistemi centralnog grijanja a I sve škole biće “utopljene”.