BIH

Napeto u Gornjoj Maoči, SIPA istražuje Imamovića

Selo u kojem je živio terorista s liste Stejt departmenta

H. ČALIĆ - M. AŠČIĆ

26.9.2014


Na obroncima Majevice, u selu Gornja Maoča, živio je Nusret Imamović, radikal kojeg su Sjedinjene Američke Države (SAD) svrstale na listu posebno označenih terorista. Za selo koje teritorijalno pripada općini Srebrenik čuo je cijeli svijet. Gornja Maoča od jučer je opet u žiži interesiranja svjetske javnosti, jer je Nusret Imamović, koji ratuje u Siriji, proglašen za jednog od najvećih svjetskih terorista.

Cijeli svijet

Reporteri „Dnevnog avaza“ boravili su jučer u ovom mjestu, iako im je savjetovano da "ne idu gore u brda", jer mještani pripadnici vehabijskog pokreta ovih dana nisu raspoloženi za razgovor s novinarima. Predsjednik Mjesne zajednice Donja Maoča Jusuf Kurtalić kaže nam da sa „onima gore“ nema problema, ali nema nikakve saradnje, izuzev kada im rijeka odnese put, pa se angažira mehanizacija.

- Sve ostane na pozdravu - kaže Kurtalić.

Iz odžaka kuće Nusreta Imamovića kulja dim, pred otključanim vratima obuća, a na naše kucanje i poziv „ima li domaćina“, ženski glas odgovara: "Ne znamo kuda je otišao.“

Ali, zna, kasnije ćemo se uvjeriti, cijelo selo, pa i cijeli svijet. Susrećemo i nekoliko žena koje su svoju djecu vodile u školu. Djeca lijepo i uredno obučena, a majke pokrivenog lica. Pokucali smo na petera vrata i niko nam nije htio otvoriti. Na svim su ugrađene kamere i interfoni. Grade se i nove kuće.

Pred jednom nas je dočekao mlađi član vehabijske zajednice. Kada smo se predstavili, osiono je odbrusio: „Vi, novinari, idite, odmah, odmah!“ U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su potvrdili za “Dnevni avaz” da već duže vrijeme istražuju Nusreta Imamovića, vođu vehabijske zajednice u BiH, koji se nalazi na spisku najvećih svjetskih terorista.

Povratak u BiH

- Imamović je predmet interesiranja SIPA-e zbog toga što Agencija raspolaže obavještajnim podacima da se on nalazi na ratištu u Siriji, gdje učestvuje u oružanim sukobima - rekla nam je jučer Kristina Jozić, portparol ove agencije.

U slučaju njegovog povratka u BiH, u saradnji i pod nadzorom Tužilaštva BiH, SIPA će poduzeti zakonom predviđene mjere i radnje, tvrdi ona.

Iz SIPA-e su naveli da ova agencija kontinuirano prikuplja obavještajna saznanja radi prevencije i dokazivanja krivičnih djela terorizma. Jedan od rezultata je i posljednja akcija kodnog naziva „Damask“. Takve aktivnosti bit će nastavljene u saradnji s partnerskim organizacijama, kako u BiH tako i u svijetu, kažu iz SIPA-e.

Hapšenja u Sloveniji

Slovenska policija u srijedu je u Ljubljani i Vrhniki izvela dva kućna pretresa kod osoba koje su se na strani islamskih ekstremista navodno već borile u Siriji, a zaplijenila je i veću količinu oružja, objavila je televizija POP-TV.

- Radi se o slovenskim državljanima koji su prešli na islam, pod utjecajem Bilala Bosnića, kojeg je policija BiH nedavno uhapsila u akciji “Damask”, a koji je islamsku promociju obavljao i među dijelom pripadnika islama u Sloveniji - navodi POP-TV

Ko je Nusret Imamović

Nusret Imamović rođen je u selu Lipovice kod Kalesije. Prilikom hapšenja prije četiri godine u akciji "Svjetlost"  naveo je da posjeduje stado ovaca, da je ljubitelj pčela i da nikad nije osuđivan. Nakon završetka rata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima završio je fakultet šerijatskog prava, odakle se vratio s tvrdim i radiklanim stavovima. Poznat je po javnim kritikama demokratskog uređenja BiH.

nusret-imamovic-11

Nekoliko puta je hapšen te su ga vlasti BiH sumnjičile za ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, napad na ustavni poredak BiH i izazivanje rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti ali nikad nije osuđen. Povezan je i sa napadom na Ambasadu SAD koji je izveo Mevlid Jašarević. Pretpostavlja se da je na ratište u Siriji otišao 28. decembra prošle godine, kako se vjeruje, uz pomoć radikala Muradifa Hamzibegovića iz Živinica.

Imamović je otišao u Džebhatu Nusra, frakciju El-Kaide. Njegov blizak saradnik u BiH je Bilal Bosnić iz Bužima, koji je uhapšen u akciji "Damask" i nalazi se u pritvoru.