KULTURA

Ars Aevi za učenike Maglaja, pogođene poplavama

Umjetnost i solidarnost

Redakcija

25.9.2014

“Jednom gestom, velike društvene odgovornosti, Ars Aevi doprinosi naporima za obnovu nakon poplava koje su pogodile BiH. Čini to, gledajući na mlade, podsjećajući da su obrazovanje, kultura i građanski angažman budućnost ove zemlje.”

Tako danas, ambasador Italije Ruggero Corrias, povodom uručivanja kancelarijske opreme i materijala, doniranih od strane Ars Aevija Prvoj osnovnoj školi u Maglaju, teško oštećenoj u nedavnim poplavama.

2014-09-25-maglaj-scuola-lavori-in-corso

Ovoj ceremoniji, prisustvovali su i osnivač Kolekcije savremene umjetnosti Ars Aevi, Enver Hadžiomerspahić, načelnik Općine Maglaj, Mehmed Mustabašić i direktor škole, Admir Gracić.

Donacija je finansirana sredstvima sakupljenim dobrotvornom prodajom Ars Aevijevih šalica illycaffe', organiziranom tokom proslave Dana Republike Italije u junu ove godine pri Art Depou Ars Aevi u Sarajevu.

Vlada Italije, po hitnom postupku, pomogla je stanovništvu pogođenom poplavama u BiH, osiguravajući pomoć u vrijednosti od 300.000 Eura, distribuiranu putem  Međunarodnog crvenog križa i Svjetske zdravstvene organizacije i, intervenciju od otprilike 70 volontera italijanske Civilne zaštite koji su djelovali u Bijeljini u danima  nepogode.

2014-09-25-maglaj-lavori-in-corso-scuola

Na Donatorskoj konferenciji u Bruxellesu u julu ove godine, Italija se obvezala na davanje podrške za obnovu u BiH od 1,2 miliona Eura, namijenjenih projektima u korist poljoprivrede i malih poduzeća.

Kolekcija Ars Aevi broji 150 djela savremene umjetnosti doniranih od strane umjetnika takvog kalibra kao što su Michelangelo Pistoletto, Jannis Kounellis, Joseph Beuys, Braco Dimitrijević i Joseph Kosuth.

Ars Aevi se predstavio i na Venecijanskom bijenalu 2013. godine, a u junu ove godine je dvadeset godina svog postojanja proslavio izložbom “Ars Aevi in progress” u Muzeju „Pecci“ u Milanu.