CRNA HRONIKA

Tužilaštvo ima dovoljno dokaza protiv ubica Admira Veličanina

Počelo suđenje Demiru Mešiću i Alisanu Hajrizu

A. Ka.

24.9.2014


Pred Vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH jučer je počelo suđenje Demiru Mešiću (32) i Alisanu Hajrizu (28) nakon ukidanja i druge presude Kantonalnog suda u Zenici. Mešić je bio osuđen na 22, a Hajriz (26) na 18 godina zatvora zbog ubistva Admira Veličanina (27) iz Doboja 17. septembra 2011. godine kod Žepča.

Prvostepenom presudom Mešić i Hajriz osuđeni su na ukupno 40 godina robije. Međutim, Vijeće Suda FBiH prihvatilo je žalbu odbrane te je ponovljen postupak u Kantonalnom sudu u Zenici, nakon čega su ponovo osuđeni na identične kazne zatvora, ali je i ova presuda ukinuta.

Na jučerašnjem pretresu federalna tužiteljica Fikreta Vranjkovina pročitala je optužnicu te najavila da Tužilaštvo ima dovoljno dokaza protiv optuženih i da će, ukoliko za tim bude potrebe, pozvati i nove svjedoke.

Srđan Petrić, advokat Mešića, istaknuo je da vrijeme i mjesto ubistva nisu potkrijepljeni nijednim dokazom, kao i način izvršenja ubistva.

Istog mišljenja bio je i Almin Hrustić, advokat Hajriza. Oni osporavaju iskaze sestara Benine Malkoč i Vranine Mrahanović, jer je riječ o, kako su kazali, privilegiranim svjedocima. Dodali su da je od Mrahanović iskaz iznuđen. Branioci su istakli su da je neosporni uzorak DNK uzet od Mešića i Hajriza na nezakonit način. Sutkinja Ljiljana Filipović odlučila je da se ponovo uzme uzorak DNK od optuženih. Također, naložila je da se opet pozove vještak Vedo Tuco da bi se ispitao na okolnosti određivanja tačnog vremena ubistva Veličanina. Osim navedenog, saslušat će se audiosnimci s uzimanja iskaza od Mrahanović da bi se utvrdilo je li riječ o iznuđenom iskazu.