BIH

Prva škola koju su zajedno pohađali mladići i djevojke

Monografija o neobičnostima zeničke Medrese

A. Dž.

24.9.2014

Monografija "Sultan Ahmedova medresa u Zenici 1720.-1946." predstavljena je u Muzeju grada Zenice. Autor knjige Jusuf Mulić, nekadašnji rektor Univerziteta u Sarajevu, istakao je da ova medresa u Zenici, kao vjerska i općeobrazovna ustanova, već godinama privlači njegovu ljudsku i naučnu pažnju.

- Činjenica je da je Medresa, sve vrijeme svog postojanja, u mnogim reformama i inovacijama bila prva u BiH, poput uvođenja koncepta razredne nastave, o čemu postoje zapisi iz 1892. godine. Također, jedina je u BiH u kojoj su od osnivanja pa do zatvaranja, nakon Drugog svjetskog rata, upravitelji i prvi muderizi bili iz jednog roda, porodice Serdarevića - istakao je Mulić.

Na promociji je istaknuto i da je Medresa bila jedina vjerska škola u Evropi u kojoj su predavali profesori različitih konfesija jer je, osim profesora muslimana, bilo i profesora katolika i pravoslavaca iz određenih oblasti. To je prva vjerska obrazovna ustanova u islamskom svijetu koja je paralelno obrazovala mladiće i djevojke u istom razredu. U zgradi Medrese danas se nalazi sjedište Medžlisa Islamske zajednice Zenica.