KOLUMNE

Sposobni lopovi

Komentar dana

Autor:Fahir KARALIĆ

24.9.2014

Analizom istupa zvaničnika SDA i SDP-a u posljednjih mjesec, a čiji kadrovi čine vlast na federalnom, pa i državnom nivou, lako je zaključiti da je sistem vrijednosti aktuelnih vlastodržaca potpuno izokrenut u odnosu na narod i društvo.

Nakon nedavnog hapšenja Lijanovića, odnosno dva ministra u Vladi FBiH, zbog teških optužbi za organizirani kriminal, Federalna vlada i konačno je dobila epitet - Vlada lopova. Potkrepljuju to i ranije optužnice protiv ministara u Vladi FBiH.

No, Zlatko Lagumdžija, Bakir Izetbegović, kao ni bilo ko iz stranaka na čijem su čelu, nije se oglasio povodom lopovskog epiteta koji je dobila Vlada koju su oni formirali i u kojoj su njihovi najbliži saradnici.

S druge strane, upozorenje međunarodnih zvaničnika da bh. vlasti ne čine dovoljno na pomoći stradalima u poplavama, okrenula je želudac Izetbegoviću i Lagumdžiji, ali i Kunti i Panti iz SDA i SDP-a.

Može njima, očigledno je, stati u obraz da su kriminalizirani. Bunili bi se da ne može. Ali, ne mogu se pomiriti s tim da su i lopovi, a, uz to, i nesposobni. Jer, međunarodni zvaničnici ovaj put nisu optuživali aktuelne bh. vlasti da su pokrale novac namijenjen poplavljenima. Rano je za to. Analize će tek uslijediti.  

Optužili su ih da ne rade dovoljno brzo, da ne daju garancije koje su potrebne da bi povukli novac prikupljen na donatorskoj konferenciji, da ne koriste sredstva prikupljena putem posebnih računa, da milioni maraka stoje neiskorišteni na računima, a da unesrećeni u zimu ulaze u bez krova nad glavom, bez hrane...

Okarakterizirali su ih konačno onako kako to narod godinama čini i zbog čega, između ostalog, traži njihov odlazak - kao nesposobne. E to, očigledno, boli!