GLOBUS

Hakirano hiljade kamera u 154 zemlje svijeta: Panika u domovima!

Snimke uživo emitirane na internetu

(A. Vr.)

23.9.2014

Sigurnosne kamere u stotinama domova i poslovnica u 154 zemlje svijeta hakirane su, a snimke prostorija uživo su emitirane na internetu bez znanja vlasnika, pokazala je istraga Daily Maila, ali i drugih medija.

Snimke kamera prenose se preko webstranice registrirane u Moldaviji te bilo ko na svijetu putem nje može špijunirati ukućane.

Monitori za bebe u spavaćim sobama i kamere u ženskim zahodima, kao i u kolumbijskim bordelima samo su neke od pola miliona hakiranih kamera čije se snimke mogu vidjeti.

Sigurnosni propust dogodio se jer korisnici na svojim uređajima nisu promijenili tvornički podešena korisnička imena i lozinke, ostavljajući ih na dohvat ruke bilo kome ko je malo više upoznat sa standardnim postavkama, stoga stručnjaci predlažu da ih hitno promijene.

untitled-4-701023s0

Kamere snimaju bebe koje spavaju u kinderbetima, djecu koja se igraju u dnevnim sobama, stariju ženu koju hrane u staračkom domu, kao i zaposlenike kako vrijeme trate pričajući...

Blic.rs piše kako je u Srbiji hakriano čak 313 nadzornih i web kamera, te da se neprekidno emitiraju zapisi s najrazličitijih mjesta - od privatnih stanova, firmi i lokala do pogrebnih preduzeća.

Da niko nije siguran, potvrđuje činjenica da stranica emitira i snimke kamera postavljenih na ulicama i drugim javnim mjestima.

untitled-5a-701022s0