BIH

Reporter "Avaza" s lica mjesta: Oštećen donji dio krsta na Zlatištu!

Objekt koji je izazvao velike reakcije među građanima BiH

A. Vr./ S. M.

23.9.2014

Kako javlja reporter "Dnevnog avaza" koji se trenutno nalazi na Zlatišu iznad Sarajeva, krst koji je postavljen u donjem dijelu potpuno je oštećen.

Skinut je beton s krsta i samo nedostaje malo da nelegalni objekt padne. Mirza Hatić, koji je jučer pokušao srušiti bespravno izgrađeni objekat, kazao nam je da je grupa mladića koju je on organizirao, danas kasno poslijepodne slupala dio betona u cilju rušenja krsta.

Hatić je za "Avaz" rekao da neće odustati od rušenja inat-krsta.

Krst, koji je izazvao velike reakcije među građanima Sarajeva, trenutno čuvaju patrole policije Republike Srpske.

Podsjetimo, u noći sa subote na nedjelju, na Zlatištu iznad Sarajeva podignut je krst, spomen obilježja "u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba", kako je naveo predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić.

Podizanje krsta na Zlatištu izazvalo je reakcije građana Sarajeva, te političkih predstavnika Federacije BiH, ali i RS-a. Smatraju da je podizanje krsta preizborna politička igra na koju ne treba nasjedati.

Također, pojedina srpska udruženja optužila su Savez logoraša RS da je krst namjerno postavljen usred kampanje i da služi u predizborne svrhe.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savičić, ogradio se od ovog čina.