GLOBUS

U zračnim udarima u Siriji poginulo 50 pripadnika IS-a

Napade jutros počele SAD i zalivske zemlje

Redakcija

23.9.2014

U zračnim udarima na položaje džihadista Islamske države (IS) u Siriji, koji su jutros otpočele SAD i nekoliko zalivskih zemalja, poginulo je najmanje 50 pripadnika IS-a.

Napadi su otpočeti rano jutros, a IS je momentalno zaprijetila da će odgovoriti, okrivivši Saudijsku Arabiju da je "dozvolila da do napada dođe", prenio je Tanjug.

Izvedeno je najmanje 50 zračnih napada i to na uporišta ekstremista u sjeverostočnoj provinciji Raka i istoimenom gradu, a na udaru je i istočna provincija Deir Ezor i grad Albu Kamal, na granici sa Irakom, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Opservatorija navodi da je "koalicija izvela 22 zračna i raketna napada samo na grad Albu Kamal".

Direktor te organizacije Rami Abdulrahman tvrdi da je najmanje 50 pripadnika IS-a ubijeno u zračnim napadima.

Zračni udari SAD protiv Islamske države su dosad bili ograničeni na ciljeve džihadista u Iraku.

U Raki egzodus

Stanovnici bježe iz sirijskog grada Rake, koji se nalazi na meti zračnih napada američke vojske i njenih saveznika, prenijeli su očevici situaciju iz grada koji važi za uporište ekstremista IS-a.

"U Raki u ovom trenutku traje egzodus. Počeo je u ranim jutarnjim satima nakon napada. Narod bježi ka unutrašnjosti zemlje", rekao je za agenciju Reuters jedan od stanovnika Rake, koja se nalazi u istoimenoj provinciji u Siriji, na sjeveroistoku zemlje.

SAD i nekoliko zalivskih zemalja otpočele su rano jutros zračne i raketne udare na položaje džihadista ID u Siriji, koji su momentalno zapretili da će odgovoriti, okrivivši Saudijsku Arabiju da je "dozvolila da do napada dođe".

On je rekao da su meta napada u Siriji bila i uporišta ekstremističke grupe Al Nusra Fronta, povezane sa Al Kaidom.

Gađana su njihova skrovišta u sjeverozapadnim sirijskim provincijama Idlib i Alepo.

Ta grupa je saopštila da je nastradalo osam civila, uključujući troje djece.

IS prijeti napadima

Jedan od boraca IS-a rekao je u izjavi Reuters da će ta grupa odgovoriti na zračne udare, optuživši Saudijsku Arabiju da je dozvolila da dođe do početka kampanje.

"Na ove napade ćemo odgovoriti. Sinove Salula krivimo za to. To se zbog njih dogodilo", rekao je pripadnik grupe, upotrijebivši pogrdan naziv za pripadnike saudijske kraljevske porodice.

U koaliciji, predvođenoj Sjedinjenim Državama, učestvuju oružane snage Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina i Katara, dok za sada nijedna zapadna zemlja ne učestvuje u borbenim dejstvima.

Jordan je bio prva zalivska zemlja koja je potvrdila svoje učešće u napadima u Siriji.

"Učestvujemo u napadima koji su dio naših napora da se porazi terorizam u njegovom epicentru", rekao je portparol vlade Mohamed al-Momani u izjavi AFP-u.

Od zapadnih zemalja se oglasila Britanija, čije vlasti su saopštile da nije donijeta "konačna odluka da se pridruži zračnim napadima".

Kancelarija premijera Davida Camerona saopštila je da Britanija "trenutno nije dio akcija" usmjerenih protiv ekstremista IS-a, koji su zauzeli veliki dio teritorije Iraka i Sirije.

Portparolka ministarstva odbrane je, pak, naglasila da razgovori o tome još traju.

NATO ne učestvuje u udarima 

NATO je saopštio da nije učestvovao u zračnim napadima na ciljeve IS-a u Siriji.

"NATO nije učestvovao (u napadima)", izjavio je za Reuters neimenovani zvaničnik Sjevernoatlantkke alijanse.

Sirijska opoziciona Nacionalna koalicija pozdravila je zračne napade na uporišta ekstemista IS-a, navodeći da će oni ojačati njihovu borbu protiv predsjednika Sirije Bašara al Asada.

"Ovo će ojačati našu borbu protriv Asada... Kampanja treba da bude provođena sve dok se Islamska država potpuno ne povuče sa teritorrije Sirije", izjavio je specijalni izaslanik predsjednika Koalicije Monzer Akbik.

Sirijska vlada je, u međuvremenu, saopštila da je primila pismo od američkog državnog sekretara Džona Kerija koje im je uručio irački ministar vanjskih  poslova, u kome im SAD saopštavaju da zajedno sa saveznicima planiraju da napadnu pripadnike IS-a u Siriji.

Ministarstvo vanjskih poslova je dobilo pismo o namjerama SAD satima prije nego što su počekli zračni udari, navedeno je u saopštenju sirijska vlade.

U saopštenju, koje pročitano na državnoj televiziji, navedeno je i da će sirijska vlada nastaviti da napada pripadnike IS-a u Raki i Deir al-Zoru, područjima na istoku i sjeveru Sirije, koja su se našla i pod zračnim udarima.

Kritike Rusije

Sirijska vlada je navela i da se nastavlja koordinacija sa vladom u Bagdadu na najvišem nivou.

Rusija je, međutim, kritikovala izvođenje zračnih napada na pripadnike IS-a u Sirji, navodeći da je oni trebalo da budu prethodno dogovoreni sa Damaskom.

Takva akcija može da bude izvedena jedino u skladu sa međunarodnim zakonom, a ne formalnim jednostranim obavještavanjem o izvođenju napada, navelo je rusko Ministarstvio vanjskih poslova.