BIH

Delegacija EU: Neistinite izjave i tvrdnje Nikole Špirića

Reakcija na izjave državnog ministra

Onasa

23.9.2014

Delegacija EU/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH ocijenila je danas kao "neistinite izjave i tvrdnje ministra Nikole Špirića u sinoćnjem Dnevniku 2 RTRS-a, koji je izjavo da je 'ta donatorska konferencija u Briselu dobila manifestacioni karakter, imam osjećaj da Brisel čeka rezultate izbora da bi pomogao građanima u BiH, što ne smatram pomoći, nego ucjenom, i to, takođe, ne mislim da je dobro', saopćila je Delegacija EU u BiH. 

"Na donatorskoj konferenciji EU je obećala pomoc za Bosnu i Hercegovinu u vrijednosti od 85 miliona eura. Činjenica je da se trenutačno realizira prvi dio doniranih sredstava od 42 miliona eura kroz Program EU za oporavak od poplava. Program provode UNDP, UNICEF i IOM, s ciljem zadovoljavanja potreba utvrdenih u okviru Procjene potreba za oporavkom i sanacijom koja je objavljena u julu. Europska unija ne čeka, već aktivno pomaže stanovništvu u BiH. 

Novac građna EU, doniran u znak solidarnosti s BiH, trenutno se koristi za obnovu škola, domova zdravlja, zgrada općina i centara za socijalni rad. Ovim sredstvima se pomaže najugroženijim porodicama u obnovi njihovih domova. Pomaže se ponovnom pokretanju domace privrede. Prošle sedmice je u Doboju otvoreno obnovljeno obdanište, dok je Srednjoškolski centar u Doboju otvoren u ponedjeljak 22. septembra. Tokom ove sedmice, šef Delegacije/specijalni predstavnik EU ce se uputiti u Šamac kako bi otvorio još jednu u nizu obnovljenih škola. Objavljeni su javni pozivi za prijave za pomoc u obnovi stambenih objekata i za pomoc malim i srednjim preduzećima.  Takoder, EU trenutačno radi na pripremi druge faze donacija u BiH, odnosno dodatnog paketa od 43 miliona eura. S obzirom na sve ove činjenice, apsolutno je neprihvatljivo da domaći dužnosnik na takav način dovodi javnost u zabludu, vrijeđ sve one koji u ovom trenutku naporno rade na terenu i vrijeđ solidarnost koju su pokazali građni EU", navodi se u saopćenju.