BIH

Stotine srednjoškolaca zaplesalo na Trgu djece Sarajeva

U sklopu projekta „Connecting Classrooms"

Dž. Č.

23.9.2014

Stotine srednjoškolaca iz BiH, Škotske, Španije i Poljske danas su zaplesale na kiši na Trgu djece Sarajeva. Ovaj projekt, pod nazivom „Connecting Classrooms", spojio je mlade ljude i nastavnike iz 30 škola EU.

Koreografiju „Veliki ples", koju je zaplesalo oko 250 učenika, kreirao je Škotski nacionalni balet. Projekt je finansirala EU, a implementirao "British Council" u saradnji s lokalnim i međunarodnim partnerima.

- Zaista mi je drago da imam priliku biti dio ove prelijepe manifestacije. Ples spaja ljude i predstavlja prelijepe početne korake za ostvarivanje što bolje saradnje BiH s državama EU. Plešite, družite se, upoznajte različite kulture. Ovo je vaš dan - poručio je danas srednjoškolcima Edvard Ferguson (Edward), ambasador Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH .

Nakon plesa, učesnici su razgovarali o aktivnostima fokusiranim na teme mira, pomirenja i spremnosti za zajedničko suočavanje s budućim izazovima. Održana je i projekcija kratkih učeničkih filmova, te izložba radova grafika i kulturnih štandova.