BIH

Bihać: Odbili izdati uputnicu za Pedijatriju?

Verbalni sukobi pacijenta i ljekara u Domu zdravlja

I.N.Š.

23.9.2014

Jasminka Baković obratila se medijima tvrdeći kako je u ponedjeljak navečer doživjela pravu dramu u bihaćkom Domu zdravlja. Navodno, već nekoliko dana njena jedanaestogodišnja unuka, dijete sa posebnim potrebama, ima visoku temperaturu, koju bihaćki ljekari nisu smatrali ozbiljnom, nego je uglavnom upućivana na kućno liječenje bez izdate uputnice za pregled pedijatra u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

- U ponedjeljak mi je dijete potamnilo i nazvala sam Hitnu pomoći. Dali su mi dr. Željka Šendu na telefon kojem sam kazala da mi je dijete bolesno već pet dana i da joj ništa ne daju, da sam je dovodila kod njih u Hitnu pomoć i da je pocrnIla i pala. Kazao mi je da ne mogu dobiti vozilo Hitne pomoći te da sam dijete dovodila na pogrešno mjesto. Jesam li je trebala odvesti u kino?! - pita se Baković.  

Prijava policiji

Nakon dolaska u Hitnu pomoć verbalno se sukobila sa dr. Šendom i kaže da je na vlastito insistiranje dobila uputnicu za Pedijatriju Kantonalne bolnice u Bihaću, a slučaj i ponašanje dr. Šende prijavila Policijskoj stanici Bihać.

Kako nismo uspijeli stupiti u kontakt sa dr. Šendom, izjavu povodom ovog slučaja dobili smo od dr. Azre Hasić-Ćehić , direktorice Doma zdravlja Bihać koja je većinu navoda negirala, tvrdeći da vozilo Hitne pomoći nije moglo doći na lice mjesta zbog toga što je bilo na terenu, te da je dijete uredno pregledano od strane ljekara.

Prema riječima Ale Šiljdedića, potrparola MUP USK, cijeli slučaj su zabilježili pripadnici Policijske stanice Bihać, a kako su izjave obje strane kontradiktorne, bez narušavanja javnog reda i mira, nije bilo podnošenja prekršajnih prijava. Gospođi Baković je savjetovano da menadžmentu Doma zdravlja podnese prijavu protiv uposlenika što ona prema navodima direktorice tokom jučerašnjeg dana nije učinila.