BIH

Sarajka tužila Dukića: Postavljanje krsta na Zlatištu je uvreda za 1.601 poginulo dijete u ratu

Ivana Ina Mostarac ne odustaje od borbe

Amela S.

23.9.2014

Redakciji portala "Dnevnog avaza" javila se Ivana Ina Mostarac, prije svega kao građanka Sarajeva i koordinator i osnivač NVO "Dječiji Pokret za Mir, Ljubav, Prijateljstvo" kako bi izrazila svoje negodovanje i razočarenje nedavnim postavljanjem krsta na Zlatištu, koji smatra uvredom svim građanima Bosne i Hercegovine.

Mostarac je podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednika Saveza logoraša Republike Srpske Branislava Dukića, a odgovornima smatra i predsjednika RS Milorada Dodika i predsjednika PSBiH Stašu Košaraca zbog konstantog uznemiravanja, provociranja građana i grada Sarajeva ne samo Bošnjaka muslimana nego i bosanskih katolika i provoslavaca, Jevreja i Roma kao i niza naroda koji žive u ovoj državi.

- Postavljanje spomen-krsta na mjestu s kojeg je godinama terorizirano Sarajevo, pri čemu je ubijeno više od 12.000 civila svih konfesija, uključujući i 1.601 dijete, u prvom redu je primitivna glorifikacija moralne perverzije i cinična zloupotreba i fašizacija jednog vjerskog simbola, a onda i kršenje međunarodnih normi - rekla je Mostarac.

Naša sagovornica smatra da je ugrožena sigurnost građana BiH, kako su dotične osobe zloupotrijebile religiju i siju strah na ovom području.

krst-na-zl

Krst na Zlatištu iznad Sarajeva

- Branislav Dukić je, sa svojim istomišljenicima iz manjeg entiteta, a podržan od strane predsjednika RS Milorada Dodika kao i predsjednika PSBiH Staše Košarca, postavio krst sastavljen od dvije bandere okrenut prema Sarajevu. Mene to kao građanina ovog grada vrijeđa, a i kao zastupnika djece koji se bori za očuvanje mira i ljubavi u Sarajevu. U ovom gradu počinjen je genocid, ubijeno je preko 1.601 dijete, prema tome smatram da je ovo uvreda svima koji su u ovom gradu patili za vrijeme rata, uključujući i mene koja sam ga provela ovdje - kaže naša sagovornica

Mostarac naglašava da su mladi ljudi ujedinjeni, te da je pokrenula pokret u kojem je pozvala sve građane i ogranizacije da joj je pridruže i pojedinačno podignu tužbe protiv navedenih osoba.

- Građani su se dogovorili da pojedinačno svi podižu tužbe protiv Dodika, Košarca i Dukića. Ovo je opomena svima nama pred predstojeće izbore. Ovaj put trebamo birati bolje, pametnije i savjesnije te da ne budemo puki posmatrači koji će ponovo gledati kako drugi upravljaju nama - poručila je Mostarac.