BIH

Zahvaljujući programu pomoći EU dobojski srednjoškolci u svojim klupama

Investicija od 2,3 miliona KM

Autor:Fena

23.9.2014

Nova školska godina za 2.300 učenika Srednjoškolskog centra u Doboju počela je zvanično u ponedjeljak.

Objekat Centra je pretrpio ogromnu štetu tokom katastrofalnih poplava u maju ove godine, te je saniran u sklopu Programa za oporavak od poplava Evropske unije. Vrijednost investicije Evropske unije iznosi 2.3 miliona KM, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

- U svoje lično i uime svojih kolega i učenika želio bih se zahvaliti predstavnicima Evropske unije na finansijskoj pomoći koja je definitivno prevazišla naša očekivanja - rekao je Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora, naglasivši da je sanacija Centra omogućila kvalitetnije održavanje nastave. 

Učenicima je dobrodošlica poželjena u potpuno obnovljenim kabinetima, s novim namještajem i učilima. 

Sistem za grijanje je osposobljen, sve unutrašnje vodo i elektroinstalacije su zamijenjene, zidovi sanirani. 

Objekat je dobio i novi krov i fasadu. Preostalo je postavljanje podnih obloga u prizemlju objekta, proces koji ovisi o vremenskim prilikama i zahtjeva da se nivo vlažnosti spusti na određenu mjeru. 

Srednjoškolski centar Doboj se sastoji od četiri škole - elektro-saobraćajne, ekonomsko-trgovinske, tehničke, te ugostiteljske. Centar predstavlja prostorno najveći objekat koji se sanira kroz Program za oporavak od poplava EU. 

Nakon vrtića "Majke Jugović", ovo je druga obrazovna ustanova u Doboju koja je počela s radom u proteklih sedam dana zahvaljujući pomoći Evropske unije. 

- Ovo je divna vijest za početak sedmice i najbolja ilustracija pomoći Evropske unije na djelu. Cilj Programa je ponovna uspostava usluga od ključne važnosti, a obrazovanje je prvi prioritet na toj listi. Želio bih učenicima i nastavnicima poželjeti mnogo sreće u novoj školskoj godini - izjavio je ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU. 

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava. 

Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica. 

Vrijednost cjelokupnog programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona osigurala Evropska unija. Program implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).