BIH

Dvostruki značaj posjete načelnika Hadžibajrića

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH

T. Đ.

23.9.2014

Načelnik općine Satri Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić danas je posjetio Biblioteku za slijepa i slabovidna lica BiH te ponudio pomoć za kupovinu tehničkih aparata. Hadžibajrić je kazao da će nastojati da se otpišu dugovanja ove ustanove prema općini, čiji prostor koristi.
 
- Jedan od problema je i trajno stavljanje institucije na budžet BiH, zajedno s ostalih šest. Nikada nismo naplaćivali opštinski prostor koji Biblioteka koristi. Od uprave za indirektno oporezivanje smo početkom 2013. godine godine, dobili saopštenje gdje su rekli da se mora fakturisati barem marka po kvadratu. Ova institucija i slične ne zaslužuju da se naplaćuje bilo kakva kirija,  jer nije u pitanju komercijalna firma već nešto što je od opšteg interesa i značaja, ne samo u Sarajevu već širom BiH- kazao je Hadžibajrić.
 
Direktor Biblioteke, Sakib Pleh je istakao da posjeta načelnika ima dvostruki i veliki značaj prvenstveno zbog brige Hadžibajrića o institucijama kulture, iako je država odavno digla ruke od njih.
 
- Načelnik je direktno pokazao da vodi računa o najosjetljivijoj kategoriji stanovništva, jer su naši korisnici stari, bolesni i samohrani kojima mi dva puta sedmično na kućnu adresu dostavljamo knjige. Naša želja je bila da načelnik, kao prvi čovjek općine obiđe ovu instituciju i evo već je ponudio pomoć- kazao je Pleh.