ZDRAVLJE U KUĆI

Tri razloga zašto treba da meditirate

Sjedite, zatvorite oči i opustite se

(A. Sm.)

23.9.2014

Bavljenje meditacijom nije lako i jednostavno. Umjesto sjedenja na podu prekštenih nogu pola sata, vjerovatno želite da igrate novu igricu ili da popijete pivo sa društvom. Međutim, nove studije pokazuju da je meditiranje dobro ne samo za relaksiranje i produktivne aktivnosti, već je djelotvorna i za tijelo i zdravlje.

Iskoristite nekoliko minuta svakog dana i fokusirajte se na jednu stvar – mantru, riječ ili čak na sopstveno disanje. Započnite da meditirate i poboljšat ćete se na sljedećim poljima.

Osjećat ćete manje bola

Naučnici su proučavali zdrave ispitanike putem magnetne rezonance kako bi uvidjeli na koji način njihov mozak reaguje kada iskuse bol i kako meditacija može da promijeni njihovu evaluaciju bola. Nakon samo četiri dana, meditiranjem tokom bola, rangiranje neprijatnosti ispitanika umanjilo se za 57 posto, a također se smanjila i napetost za 40 posto. Kako?

Meditacijom možete detektovati i smanjiti bol u vašem mozgu, kao manje strašan, a više tolerantan.

Kontrolišete anksioznost

Prema nedavnim istraživanjima, ukoliko se bavite meditacijom, možete da smanjite stres i da kontrolišete svoju zabrinutost. Približno hiljadu pacijenata, koji boluju od anksioznosti, upražnjavali su tip meditacije, koji se zove "Svjesnost", a baziran je na redukovanju stresa. Nakon osam sedmica, bez praktikovanja dodatne, tradicionalne kognitivne terapije, njihova anksioznost i stepen stresa se smanjio.

Ukoliko kroz meditaciju naučite da su misli samo misli, moći ćete lako da isključite uzroke anksioznosti putem autosugestije.

Interesantno je da su učesnici u istraživanju, koji su imali javne prezentacije, pokazali mnogo više samopouzdanja autosugestivnom mantrom: „Ja mogu da kontrolišem stvari i da podnesem sve“ umjesto što su se sabotirali sebe rečenicom: „Neću uspjeti. Vjerovatno ću sve svakako upropastiti.“

Budite sretniji

Ove godine, profesor na univerzitetu Johns Hopkins sproveo je analize 47 najboljih postojećih studija o meditaciji, koje su uključivale više od 3.500 učesnika. Otkrio je da meditacija omogućava oslobađanje od depresije poput antidepresiva. A za razliku od lijekova, meditacija nikada neće ispoljiti bilo kakvo negativno i neželjeno dejstvo, piše B92.