BIH

Raguž: Vrijeme je da podvučemo crtu pod politike koje su skupo koštale ovu zemlju

Kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva u Goraždu

Autor:Al. B.

23.9.2014

- Vrijeme je da podvučemo crtu pod te negativne politike i obrasce koji su skupo koštali ovu zemlju i sve njene ljude. Želim te vrijednosti i ideje podijeliti s mladim ljudima. Mislim da je budućnost njihova, da oni moraju biti bolji od nas. Mi moramo pokazati da smo spremni na ovim izborima otvoriti jednu novu stranicu gdje će znanje, kvalitet, a ne nepotizam, podobnost, stranačka dimenzija biti isključivi kriterij dobijanja posla i ostanka ovdje. Ova zemlja sigurno zaslužuje bolje – kazao je predsjednik HDZ 1990 i kandidat za člana Predsjedništva BiH, Martin Raguž na tribini koju je u Goraždu organiziralo Vijeće mladih Općine Goražde. 

Tribini su prisustvovali uglavnom mladi iz ovog grada, a Raguž je govorio o budućnosti BiH i njenom pravu na stabilnost, mir, sigurnost i razvoj, unutrašnji dijalog i  evropski put. Istaknuo je da je Goražde, sa intenzivnim razvojem privrede, jedan od rijetkih izuzetaka u državi u kojoj živi armija nezaposlenih, iz koje mnogi odlaze, dok se njeni privredni potencijali prodaju u bescijenje. 

- To je nešto što je odgovornost politike. Tu moraju doći strategije, tu mora početi pozitivna inicijativa kolektivnog šefa države. Predsjedništvo se mora nametnuti kao subjekt, a ne kao objekt u odnosima. Vanjska politika je danas ključni instrument borbe za vlastitu državu, vlastiti subjektivitet. Moraju doći ljudi koji imaju kredibilitet da to urade, koji mogu otvoriti dijalog u društvu i koji mogu dostignuti pozitivne inicijative, ne bojati se drugog i drugačijeg već ići u susret drugima – istaknuo je Raguž.

tribina