BIH

Danas u Medinu stiže posljednja grupa budućih hadžija iz BiH

Povratak paniran letovima 8, 9. i 10. oktobra

A. Sm.

23.9.2014

Letovima sa sarajevskog aerodroma put Medine, danas su krenule i posljednje ovogodišnje buduće hadžije iz Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz informativne novinske agencije MINA.

Vjernici iz BiH kojI su prethodnih dana stiglI u ovaj sveti grad, smještenI su u dva hotela koja se nalaze u neposrednoj blizini Poslanikove džamije.

Buduće hadžije vrijeme provode u posjeti džamiji Poslanika te se kroz ibadete duhovno pripremaju za predstojeće obrede.

- Trenutno su četiri aviona hadžija stigla dok dolazak preostala dva očekujemo danas u popodenvnim satima. Buduće hadžije se relativno brzo adaptiraju i brzo upoznaju sredinu. Već po samom dolasku posjete Poslanikovu džamiju i insistiraju da što prije idu u Rewdu i posjete Posalnikov kabur. Kada je riječ o zdravstvenom stanju, zasad nije bilo nikakvih problema, a ljekarska služba je aktivna 24 sata dnevno. Sve u svemu možemo reći da je zdravstveni bilten naših hadžija izvanredan, kazao je Izet ef. Čamdžić, koordinator ovogodišnjih vodiča putovanja na hadž.

Nakon dolaska i ostalih hadžija planirane su i druge zajedničke aktivnosti kao i posjete ostalim znamenitostima u i oko Medine.
Vijernici iz BiH će ostati u Medini do narednog vikenda kada će obaviti i posljednje pripreme za obavljanje hadža i uputiti se prema Mekki.

Povratak hadžija u Bosnu i Hercegovinu paniran je letovima 8, 9. i 10. oktobra.