OSTALI SPORTOVI

Voljela bih upoznati Džeku

Irmela Peranović, osvajačica zlatne medalje na Specijalnoj olimpijadi

A. MIZDRAK

23.9.2014

Ona je istinska heroina! Rođena je s Downovim sindromom, dijete razvedenih roditelja, nema trenera niti uvjete da trenira na bazenu, ali ima snagu, volju i srce, najveće na svijetu.

To za svoju unuku, olimpijsku prvakinju u plivanju i ponos Bosne i Hercegovine Irmelu Peranović, skromnu djevojčica iz Šićkog Broda kod Tuzle, kaže njena nana Fatima Muminović.

Irmela je oduševila bh. javnost osvojivši zlatnu medalju na Specijalnoj olimpijadi u Antverpenu.

Razvedeni roditelji

Pozvali smo jučer Irmelu, a njena prva rečenica kada je saznala da razgovora sa sportskim novinarom je bila:

- Jedina želja koju imam je da upoznam Edina Džeku. Jednom mi je pobjegao pa se nismo slikali. Pozdravite ga puno.

Potom je ova heroina pričala o zlatnoj medalji osvojenoj u Antverpenu.

- Presretna sam. Ispunila sam san. Osim medalje, u Belgiji sam se zaljubila u Tonija, takmičara iz Srbije - rekla je Peranović.

Nismo je više željeli zadržavati pa smo zamolili njenu nanu Fatimu, za koju Irmela kaže da je voli najviše na svijetu, da nam ispriča nešto iz njenog privatnog života.

- Živimo svi skupa u dvosobnom stanu. Moj muž, Irmelina majka, njen sin, Irmela i ja. Irmelini roditelji su razvedeni i od tada Irmela čezne za ocem. Mnogo pati za njim, ali i on za njom, posjećuje nas svakodnevno. Najviše vremena provodim s Irmelom, vodim je u školu, čekam da se vrati i stalno smo zajedno - kazala je Irmelina nana.

Upitali smo Fatimu da nam kaže kakve su impresije u kući nakon što je Irmela osvojila medalju.

- Još ne mogu sebi doći. Irmela cijelu noć nije spavala. Prepričava mi svaku sekundu provedenu u Antverpenu. Šetala je i kaže da joj je bilo prelijepo. Presretna je i volim da je vidim takvu - kaže Fatima.

Zanimalo nas je kako je Irmela stekla toliku ljubav prema sportu, posebno plivanju.

- Pored naše zgrade ima jedno prelijepo jezero i tu je Irmela naučila plivati sa šest godina. Nije tačno da trenira, već sve sama radi. Danonoćno sama pliva na jezeru i vodu najviše voli. U aprilu ide da se kupa i nije joj zima. Nekad se uplašimo kada je nema u kući, ali znamo gdje ćemo je naći, baš u jezeru - kazala je Fatima.

Potom je kroz suze nana Fatima pričala o našoj sredini, predrasudama...

Škola i jezero

- Irmela nema drugova, niti drugarica. Znate kakva je ovo sredina. Ne prihvataju je. Povremeno se druži s jednom djevojčicom Kristinom, ali to je vrlo rijetko. Obično se zatvori u kuću i tu provodi najviše vremena. Kada izađe, to je obično škola ili jezero, jer te dvije stvari voli najviše na svijetu. I pored izuzetno teške životne sudbine, Irmela je vedra i uvijek nasmijana djevojčica, koja se raduje životu. Ponosna sam na nju - kaže nana Fatima.

Muzika sve u životu

Osim sporta, Irmelina druga ljubav je muzika. Sate i sate svakog dana provodi uz muziku.

- Po cijeli dan sluša muziku. To je njoj sve u životu. Preferira zabavnu muziku, a Asim Bajrić je njen omiljeni pjevač. Jednostavno, zna svaku njegovu pjesmu i po cijeli dan ga sluša - kaže Fatima.

Osam heroja

Nikako se ne smiju zaboraviti ni ostali heroji sa Specijalne olimpijade koji su BiH donijeli ukupno osam medalja.

Osim Irmele, medalje su osvojili i Mersad Redžić, Admir Aščerić, Kristina Klačar, Nihad Buljubašić (atletika), Irma Nuhić, Damir Rimac (stoni tenis) i Zlatan Horo (plivanje).