CRNA HRONIKA

Ubica Amine Šabanagić tražio isključenje javnosti

Počelo suđenje Admiru Karabegoviću

A. KAPO

23.9.2014

Pred Vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH jučer je počelo suđenje Admiru Karabegoviću nakon ukidanja i druge presude Kantonalnog suda u Bihaću kojom je bio osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora od 35 godina zbog silovanja i ubistva Amine Šabanagić. Vijeće je prihvatilo zahtjev odbrane i tužilaštva te je na jučerašnjem pretresu  isključena javnost iz cijelog toka suđenja.

Narušeno zdravlje

Hajrija Hadžiomerović-Muftić, federalna tužiteljica, kazala je da je dobila pismo od majke ubijene Šabanagić u kojem je, između ostalog, navela da je tokom ranijih ročišta bila izložena mnogobrojnim pitanjima, usljed čega joj je narušeno zdravlje, pa je na koncu završila u bolnici. Shodno tome, tužiteljica je zatražila izuzeće medija.

Osman Hadžić, advokat Karabegovića, usprotivio se prisustvu medija zbog, kako je kazao, zaštite morala i osobnog života njegovog branjenika. Kratko se obratio i Karabegović, koji je kazao da ranije nije bio upoznat s tim da ima pravo tražiti izuzeće medija.

- Imam troje maloljetne djece. Mislim da je dovoljno do sada rečeno. Protivim se prisustvu medija - rekao je Karabegović.

amra024

Amina Šabanagić: Silovana i mučki ubijen

Na koncu, Nidžara Zlotrg, sutkinja Vrhovnog suda FBiH, donijela je odluku da se glavni pretres održi bez prisustva javnosti.

Karabegović je do sada već u dva navrata u Kantonalnom sudu u Bihaću osuđivan na identičnu kaznu zatvora. Prvu presudu je Vrhovni sud Federacije BiH zbog određenih propusta ukinuo, a predmet vratio na ponovno suđenje. U ponovljenom postupku Karabegović je opet osuđen na 35 godina robije, ali je Vrhovni sud i ovu presudu ukinuo.

Na jučerašnjem pretresu Vijeće Vrhovnog suda prihvatilo je prijedlog advokata Hadžića za saslušanje svjedoka i vještaka.

Prijetnje smrću

Karabegović je optužen da je 19. maja 2004. godine nasilu zgrabio Šabanagić, koja se u večernjim satima vraćala kući s posla. Potom je odnio u groblje Greda u Sanskom Mostu, gdje ju je, pod prijetnjom smrću, prisilio na spolni odnos. Nakon što je silovao, uplašio se da će ga djevojka prijaviti policiji te, s ciljem da prikrije zločin, udavio ju je i uzeo iz torbice 700 maraka i 200 eura. Zatim je Šabanagić za noge vukao 50 metara kroz šiblje i ostavio u potoku.

Ubistvo Šabanagić godinama nije bilo rasvijetljeno, a Karabegović je najveći dio vremena proveo u Njemačkoj, gdje se nalazio na privremenom radu i mirno živio sa svojom porodicom. Nakon što je obnovljena i intenzivirana policijska istraga, zahvaljujući forenzičkim nalazima, uhapšen je Admir Karabegović te optužen za izvršenje ovog zločina.