BIH

Oni sakupili novac, a gradi se put biračima

Ogorčeni stanovnici MZ Mrakovo u Ilijašu

S. SPAHIĆ

23.9.2014

Stanovnici MZ Mrakovo kod Ilijaša imaju problema zbog, kako kažu, samovolje predsjednika ove mjesne zajednice Mehmeda Smajlovića. Problem su lokalni putevi. Formirali su sami Građevinski odbor, koji je trebao prikupiti novac od građana, koordinirati s Općinom i pratiti radove. I to da projekt građani finansiraju s jednom, a Općina s dvije trećine.

Drugi putevi

Prioritet je put za Gornje Mrakovo dužine tri kilometra, koji je u katastrofalnom stanju, a koristi ga 350 porodica, uključujući i Rome, koji su useljeni u namjenski izgrađene zgrade.

Nije samo brat

- Istina je da je u planu i dionica od 200 metara prema kući mog brata, ali tamo osim njega žive i porodice Čutura, Tabak i Spahić, a sredstva je osigurala Direkcija za ceste KS - kaže Smajlović.

- Skupili smo novac i organizirali sastanak s načelnikom Akifom Fazlićem, na kojem su, osim njega i predsjednika MZ, prisustvovali i neki vijećnici iz SDA. Rečeno je da će se raditi po prioritetima, a zatim da će se općinskim novcem i bez učešća građana graditi neki drugi putevi. Shvatili smo da je prednost data budućim glasačima - kaže Esed Beha.

Ističu da je odjednom prioritetnija dionica od 200 metara, koja povezuje kuću Mehmeda Smajlovića s kućom njegovog brata Osmana. Članice Građevinske komisije Amela Hodžić i Mirsada Mulaosmanović tvrde da ih je potom Smajlović bez objašnjenja smijenio i postavio svoje poslušnike.

Neko odlučio

- Skupili smo novac i pripremili dokumentaciju, a onda je neko odlučio da nismo prioritet. Rekao nam je da Općina nema novca za te dvije trećine, ali ništa nije rekao o našem novcu. Otkud onda pare za druge trase puta i šta je s našim novcem - pitaju se one.

Odbacuje optužbe

Mehmed Smajlović odbacuje optužbe da je sve povezano s izborima. Ističe da su građani skupili 10.000 KM i da će ta sredstva biti upotrijebljena za infrastrukturu u ovoj MZ.