CRNA HRONIKA

Uhapšeni osumnjičeni koji su drogirali i seksualno iskorištavali maloljetnicu

Vrši se kriminalistička obrada u prostorijama policije Brčko distrikta

Am. K. – S.Z.

23.9.2014

Cvijetin Ivanović (19) i Mirko Babiće (25), obojica iz Brčkog, koji su osumnjičeni da su duže vrijeme drogirali i seksualno iskorištavali djevojčicu od 13,5 godina privedeni su i trenutno se nad njima vrši kriminalistička obrada u prostorijama policiji Brčko distrikta.

Ovu informaciju potvrdio nam je Halid Emkić, portparol policije Brčko distrikta, dodajući da su osumnjičeni locirani u Brčkom.

- Iako smo mislili da su napustili BiH, operativnim radom došli smo do saznanja da se nalaze na teritoriji Brčkog, te su jutros privedeni. Oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo polni odnos s maloljetnicom, a po zakonu je za to djelo propisana kazna od godinu do osam godina zatvora. Oni se sumnjiče i za krivično djelo nedozvoljen promet i proizvodnja narkotika i omogućavanja u uživanju opojne droge. Nakon kriminalističke obrade postupajući tužilac odlučit će o daljim mjerama koje će biti poduzete protiv njih – kazao je Emkić.

Kako saznajemo, policija je do saznanja o ovom događaju, došla istražujući lanac prostitucije, koji je razotkriven 30. maja ove godine.

Tada je u akciji "Palermo 1" uhapšeno šest osoba zbog sumnje da su tri maloljetnice prisiljavali na seksualni odnos za novac, kao i prodaju narkotika.

U toj akciji u pretresima pronađen je veći broj CD-ova, kaseta i memorijskih stikova. Na tim memorijskim jedinicama nalazio se veći broj snimaka seksualnih odnosa maloljetnica, kao i fotografije eksplicitnog sadržaja.

Podsjećamo, tokom pretresa u akciji Palermo 2 pronađeno je 150 tableta za koje su sumnja da služi za seksualno stimulaciju i koje su osumnjičeni navodno davali maloljetnicama.

Zlostavljanu djevojčicu je preuzeo i zbrinuo Centar za socijalni rad Brčko distrikta.