BIH

"Patriotska liga" osudila podizanje krsta na Zlatištu kao pokušaj najave zla

Iz Saveza pozivaju nadležne organe vlasti da preduzmu mjere

Fena

23.9.2014

Savez Udruženja boraca "Patriotska liga" ocijenio je danas da je za patriote i organizatore otpora u odbrani države BiH pojava krsta na Zlatištu akt ne samo provokacije, mržnje, zloupotrebe vjere i poniženje žrtve, već pokušaj nove zločinačke i ratnohušačke najave zla, "neke srpske boračke organizacije, izvjesnog Đukića i njegovih istomišljenika". 

- Bruka i sramota za srpski narod u čije ime je to učinjeno. Varaju se oni ako misle da ovaj čin može pobrisati istinu o agresiji, genocidu i brojnim zločinima učinjenim nad nesrpskim narodom širom BiH - ističe se u saopćenju Saveza.

Iz Saveza pozivaju nadležne organe vlasti Opštine Istočno Novo Sarajevo i Republike Srpske da preduzmu mjere i hitno uklone, kako ističu, provokativni simbol mržnje i smrti koja je s tog mjesta četiri godine sijana na građane Sarajeva.

U Savezu oštro i odlučno osuđuju ovakvo "boračko djelo i hrabrost" počinitelja, te najavljuju da će preduzeti sve zakonom predviđene mjere da se ta "provokativna nakaza postavljena u gluho doba noći odmah ukloni". 

- Gradnja inat krsta šalje opasnu poruku. Ona je za nas ravna terorističkim i brutalnim zločinima i ozbiljna je prijetnja toleranciji i zajedničkom životu u našoj zemlji. Naš je odgovor "manite se ćoravnog posla" - zaključuje se u saopćenju.