BIH

SIPA provjerava prijetnje terorista

Radikali iz Sirije i Iraka zaprijetili zapadnoj koaliciji

M. AŠČIĆ

23.9.2014

Teroristička grupa Islamska država (IS) pozvala je sve svoje pristalice na ubijanje građana onih zemalja koje učestvuju u koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) protiv ove radikalne organizacije koja je zaposjela teritorije u Siriji i Iraku, javila je jučer agencija AFP.

Krivična djela

Iako teroristi IS-a Bosnu i Hercegovinu u ovom pozivu nisu spomenuli, poznato je da se naša država nalazi na spisku američkog Stejt departmenta od 53 zemlje koje su do sada uključene u globalnu antiterorističku koaliciju protiv ove radikalne organizacije. Na listi se nalaze i Hrvatska, Srbija i Kosovo iz ovog regiona.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su nam rekli da su upoznati s posljednjim prijetnjama IS-a.

- Agencija svakoj prijetnji pristupa ozbiljno i provjerava istinitost i osnovanost navoda te u skladu sa zakonskim nadležnostima poduzima potrebne mjere i radnje na dokumentiranju  krivičnih djela - rekla nam je jučer Kristina Jozić, portparol SIPA-e.

Ona je navela da SIPA, ako dođe do saznanja da je počinjeno krivično djelo iz njene nadležnosti, o tome obavještava Tužilaštvo BiH te poduzima druge zakonom propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Američki predsjednik Barak Obama (Barack) i zvanični Vašington već sedmicama okupljaju države u koaliciju koja će zaustaviti širenje organizacije koja je zaposjela teritorije u Iraku i Siriji i proglasila paradržavu.

U pozivu objavljenom na više jezika, postavljenom na internetu, IS navodi da svi koji mogu ubiti državljane tih zemalja, neka to učine. Ovo je na snimci poručio portparol ekstremističke grupe Abu Muhamed el-Adnani, prenijela je jučer agencija AFP.

- Ako možete da ubijete nevjernika Amerikanca ili Evropljanina, posebno pakosnog i prljavog Francuza ili Australca ili Kanađanina... uključujući državljane zemalja koje su ušle u koaliciju protiv Islamske države, onda ubijte ga - navodi se u pozivu.

Biti oprezan

Vlado Azinović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i ekspert za pitanja terorizma, kaže za naš list da ove prijetnje treba shvatiti krajnje ozbiljno.

- Ne znamo da li je ta snimka koja se pojavila autentična. Ali, ako je istinita, ako je poziv zaista upućen, to je nešto što ne odudara od onoga što već znamo. U svakom slučaju, treba biti oprezan i bez ovog upozorenja. Cijela ova priča o IS-u ustvari je poziv na oprez - rekao je Azinović.

Šta je cilj koalicije

Cilj koalicije, kako se navodi u saopćenju Stejt departmenta, jeste poduzimanje globalne akcije za sprečavanje širenja, ali i potpuno uništenje organizacije IS, koju su oštro osudili i svi relevantni islamski autoriteti iz cijelog svijeta.