BIH

Počela jesen, na Vlašiću, Jahorini i Bjelašnici pao snijeg

Sunce je izašlo tačno na istoku, a zaći će tačno na zapadu

Srna

23.9.2014


Jesen na sjevernoj Zemljinoj polulopti počela je u 4.29 sati po srednjoevropskom vremenu, dok na južnoj hemisferi počinje proljeće.

Sunce je izašlo tačno na istoku, a zaći će tačno na zapadu, a obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij.

Jesen će trajati 89 dana, do tri minuta poslije ponoći 22. decembra, kada počinje zima.

-Jutros je na vrhu Bjelašnice gdje imamo meteorološku stanicu registriran snijeg. Visina snježnog prekrivača na vrhu Bjelašnice iznosi četiri centimetra. Na ostalim planinama u BiH nemamo meteorološke stanice tako da ne možemo reći da li ima ili nema snijega, kazao je Agenciji Fena klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum. 

Snježne padavine zabilježene su i na višim vrhovima Vlašića.

Na Jahorini je jutros osvanuo snježni pokrivač čija je visina oko 10 centimetara, a temperatura vazduha iznosi nula stepeni Celzijusovih, rekao je danas Srni rukovodilac marketinga i prodaje u Olimpijskom centru "Jahorina" Dragan Sokolović.

jahorina1

Jahorina: Prvi snijeg

"Ne možemo reći da smo se baš obradovali ovom prvom snijegu, koji je ionako prolaznog karaktera, jer trenutno privodimo kraju određene radove na pripremi staza i uređenju terena na Jahorini", rekao je Sokolović.

Tokom sutrašnjeg dana u većem dijelu BiH bit će sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura će se kretati od 3 do 8 stepeni, a maksimalna dnevna od 20 do 24 stepena, s tim da prijepodne u Bosni u kotlinama i duž riječnih tokova može da bude magle i sumaglice, kazao je Zulum. 

U četvrtak očekuje se ponovno naoblačenje s padavinama, pogotovo u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima zemlje, a poslijepodne moguće su padavine i u ostalim predjelima BiH. 

Jutarnje temperature trebale bi da budu nešto malo veće, od 7 do 12 stepeni, a maksimalne dnevne do 22 stepena. 

U petak će biti pretežno oblačno vrijeme i u jutarnjim satima ponovno se mogu očekivati magla i sumaglica u Bosni, a što se tiče padavina one se očekuju u većem dijelu BiH. 

Krajem sedmice se očekuje nešto stabilnije vrijeme, uz umjerenu oblačnost. U Bosni ponovno su mogući sumaglica i magla u kotlinama i duž riječnih tokova, kazao je Zulum. 

Prema njegovim riječima za dane vikenda moguće su padavine u centralnoj i sjevernoj Bosni. 

U prvoj sedmici oktobra očekuje se stabilnije vrijeme uz umjerenu oblačnost. Maksimalne temperature u Bosni će se kretati oko 20 stepeni, a u Hercegovini oko 24 stepena, kazao je Zulum. 

Jutros tačno u 4.29 sati za stanovnike sjeverne hemisfere nastupila je jesen koja će trajati do 21. decembra, kada će nastupiti zima.