GLOBUS

SAD i saveznici počeli napade na položaje IS-a u Siriji

U toku koalicijska operacija

Redakcija

23.9.2014

Pentagon je tokom noći potvrdio da je SAD sa saveznicima počeo napade na militante Islamske države (IS) u Siriji. Kazali su da su poslali lovce, bombardere i ispalili nekoliko Tomahawk projektila s mora, ali o ostalim detaljima glasnogovornik Pentagona nije smio govoriti s obzirom da akcija još traje. Time je, kako je istakla agencija Reuters, otvoren novi, znatno komplikovaniji front u borbi protiv ekstremista.

Prema neprovjerenim informacijama s društvenih mreža više od 20 ciljeva je u i oko mjesta Raqqau na istoku zemlje. Navodno su pogodili kuću guvernera, jahački klub, poštu, centar za regrutaciju i bolnicu. BBC javlja da su u napadima učestvovali i arapski narodi, a CNN piše da je riječ o Bahreinu, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Jordanu. I Katar je navodno učestvovao u planiranju operacije iako se ne zna da li su učestvovali i u izvođenju napada.

BBC ističe da se ovi napadi uveliko razlikuju od onih u Iraku jer su Iračani sami pozvali SAD da intervenira, a Sirija to nije učinila.

SAD i saveznici, među kojima i Ujedinjeno kraljevstvo, kazali su da s predsjednikom Sirije Basharom al-Assadom, ne planiraju sarađivati jer ga smatraju odgovornim za velik broj ubijenih civila za vrijeme građanskog rata. Obama je također tražio dozvolu od Kongresa da obuči i naoruža sirijske pobunjenike za borbu protiv IS-a.

Prije dvije sedmice predsjednik SAD-a zaprijetio je militantima kazavši da nigdje neće biti sigurni oni koji prijete Amerikancima te obećao da će uništiti IS.

Predsjednik SAD-a Barack Obama putuje u New York gdje će se kasnije obratiti Generalnoj skupštini UN.

Islamska država, također poznata i kao ISIS ili ISIL, preuzela je kontrolu nad područjem između Sirije i Iraka te proglasila kalifat. Uporište im je od prošle godine upravo u bombardovanom gradu. CIA pretpostavlja da tamo imaju oko 31.000 boraca, javlja BBC.